Prati nas

Mozaik

Život u zgradi

‘Staroj susjedi sve smeta. Zvoni mi na vrata i prigovara. Što napraviti?’

Mladu ženu je razbjesnila starija susjeda koja ju je probudila u devet sati ujutro kako bi iznijela prigovor na buku iz njenog stana. Ne zna što učiniti i kako dokazati starijoj susjedi da je ona ta koja je – nekulturna.

Objavljeno

|

Život u stambenoj zgradi pun je izazova, pogotovo kada sustanari nemaju razumijevanja za potrebe drugih. Pročitajte iskustvo mlade žene koja se suočila sa sukobom zbog bučnog alarma i otresanja deke.
ilustracija: S. Bura/mj

Život u stambenoj zgradi pun je izazova i može biti težak. Pogotovo ako sustanari nemaju razumijevanja za potrebe onih drugih ili im nanose štetu svojim životnim stilom i nebrigom za ljude koji žive, najčešće, na katu iznad ili ispod njih.

Pokazuje to i objava jedne sudionice hrvatskog dijela Reddita koja je zatražila pomoć u rješavanju sukoba sa starijom susjedom koja živi kat niže. “Živim u zgradi već dvije godine. Nikad nisam imala problema sa susjedima. Mirna sam osoba, u stanu nema opijanja, glasnog društva i glazbe.”

No prije par dana susjeda s nižeg kata prigovorila joj je jer je otresala deku preko balkona. Redditorica pak uzvraća da često navečer, zbog tankih zidova i podova, čuje televizor iz susjedinog stana, ali da njoj to ne smeta.

Oglas

No prigovori starije susjede tu nisu stali. “Jutros mi je alarm malo duže zvonio. Zna se dogoditi, radim razne smjene pa mi ustajanje nije uvijek najlakše”, piše redditorica i dodaje da joj je “mala pofarbana baba” ranom zorom sjela na zvono na vratima. Da budemo točni, već u devet sati ujutro.

“Ignorirala sam je. Jutro je, nemamo dogovor. Nema šanse da otvaram. Ona ne odustaje. Zvoni i dalje. Otvorim vrata na šlic. Kaže mi da ju pustim u stan da popijemo kavu. Odgovaram da ne možemo sada piti kavu. Nikad i nismo”, stoji u ovoj pritužbi. Nadalje , kako navodi mlada sustanarka, odbila je spustiti se u susjedin stan kako bi na svoje uši “čula o čemu se radi”

“Na to je ona iskoristila priliku i pokušala silom otvoriti moja vrata od stana i ući unutra. Rekla sam joj da ću zvati policiju. Otišla je uz prijetnju da će zvati moga najmodavca. Baba je u penziji. Nema obaveza. Alarm zvoni između sedam i devet i to se često dogodi. Gasim ga, ne zvoni cijelo vrijeme”, piše i navodi da razmišlja otići susjedi na vrata kako bi joj rekla da je upravo ona ta koja je – nekulturna.

“Da baba radi noćne pa mora spavati ujutro, prilagodili bismo se! Ali definitivno ne radi ništa. Što da napravim?” pita ova pospana redditorica iz Hrvatske. Ovo je pitanje izazvalo cijelu bujicu odgovora, komentara i dijeljenja sličnih iskustava sa starijim susjedima u stambenim zgradama.

Zašto alarm mora zvoniti od 7 do 9?

“Moguće je da je žena trpjela dok je mogla. Ona nije zadužena za vaše noćne smjene i ima jednako pravo na tiho obitavanje kao i vi. Po mom razumijevanju vaše priče, čini se da je htjela da vidite kako alarm zvoni. Moguće je da je alarm zaista toliko zvučan i težak za tolerirati, pogotovo kad se pali/gasi.”

“Moj savjet je da se malo ohladite i pokušate naći bolji pristup s alarmom. U slučaju njenog televizora, zamolite je da ga utiša, ako vam je preglasan. I nikakve brige oko toga što, kuda, kako. Kompromis je bitan. A ako vam ponovno pokuša ulaziti u stan, pozovite policiju”, napisala je komentatorica Jelena koja pokretačici teme zamjera nekulturno otresanje deka preko balkona.

“Meni isto idu na živce susjede koje stalno prigovaraju, ali da mene budi nečiji alarm u razmaku od sedam do devet ujutro svako malo, iskreno, išlo bi mi to jako na živce. Čemu alarm od sedam do devet?” dodala je druga komentatorica.

Nepristojno je otresati stvari preko balkona

“Možda ti je pametnije da ne treseš deku preko balkona. Ako ona ispod tebe suši robu na balkonu, sve joj pada po robi, a i inače na balkon pa vjerojatno mora mesti tvoju prašinu s deke. Razumijem zašto joj to smeta, ali ne opravdavam njezinu reakciju. Ti nemoj tresti deku preko balkona više i nemoj njoj dopustiti da ti prijeti”, dodala je treća sudionica rasprave.

“Selo moje malo. Ja kad ovo vidim, prvo što pomislim nakon što poludim je da su ljudi došli sa sela gdje su navikli tresti na travu u svoje dvorište. U stambenim zgradama se ne otresa ništa kroz prozor jer pada kroz prozor ili na balkon ljudima ispod tebe. Osnove kulture. Pa kako vam to nije jasno?” dodaje je jedan redditor. A kakav je vaš stav po tom pitanju? Jeste li imali problema sa susjedima? Povjerite nam se.

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.