Prati nas

Mozaik

Prokrastinacija

Stalno odgađate i izbjegavate zadatke? Evo kako se boriti protiv prokrastinacije

Prokrastinacija može biti potaknuta različitim čimbenicima, uključujući strah od neuspjeha, perfekcionizam, nedostatak motivacije ili energije pa čak i anksioznost ili depresiju. Unatoč tome što se mnogima čini kao bezazleno odgađanje, dugoročna prokrastinacija može ozbiljno utjecati na produktivnost, mentalno zdravlje i kvalitetu života.

Objavljeno

|

Smijemo li drugima govoriti ružno o njihovoj djeci, lak i kad oni sami tako govore?
ilustracija: S. Bura/mj

Imate hrpu posla pa, ipak, nikako da ga počnete odrađivati? Uvijek nađete nešto drugo što će vas odvući od stvarnih radnih zadataka?

Prokrastinacija je naziv za odgađanje ili odugovlačenje obavljanja zadataka ili donošenja odluka, čak i kad znamo da bi te radnje trebali odmah izvršiti. Takvo ponašanje često uključuje izbjegavanje odgovornosti, prebacivanje fokusa na aktivnosti koje su manje važne ili koje pružaju trenutno zadovoljstvo, unatoč svjesnosti da će to kasnije dovesti do stresa, osjećaja krivnje, neispunjenih ciljeva ili negativnih posljedica.

Portal Sixty and me donosi sedam praktičnih i odmah primjenjivih strategija koje će vam pomoći da se oslobodite prokrastinacije. Svaki od navedenih pristupa pomoći će vam da preuzmete kontrolu, smanjite stres i napravite značajan napredak prema svojim ciljevima.

Oglas

1. Podijelite zadatke na manje dijelove s kojima ćete lakše upravljati

Veliki zadatak podijelite na manje, upravljivije dijelove. Svaki put kad dovršite jedan manji dio zadatka, osjetit ćete napredak, a to može povećati motivaciju. To pojednostavljuje proces, čini posao lakšim za upravljanje i stvara zamah kroz niz malih uspjeha, što na kraju dovodi do dovršetka većeg zadatka.

2. Očistite glavu od loših misli da biste bili produktivniji

Prokrastinacija je često potaknuta negativnim mislima ili govorom koji upućujemo sami sebi, a to može pokrenuti ciklus manjka samopouzdanja i niske motivacije. Konstantno kritiziranje sebe ili preispitivanje svojih sposobnosti vodi ka opravdanju za odgađanje zadatka.

Misli poput “Nisam dovoljno dobar”, “Nikad ovo neću uspjeti napraviti kako treba” ili “Previše je toga za napraviti, ne mogu to podnijeti” mogu vas paralizirati, čineći čak i jednostavne zadatke neizvedivima. Ovakav negativan način razmišljanja iscrpljuje energiju i ometa produktivnost, jačajući naviku prokrastinacije.

3. Postavite jasne, dostižne ciljeve

Postavljanje jasnih i dostižnih ciljeva ključno je za prevladavanje prokrastinacije. Cilj mora biti specifičan, mjerljiv, dostižan, relevantan i vremenski ograničen. Na primjer, ako želite u roku od dva tjedna izbaciti polovicu sadržaja svog ormara, umjesto da to ostavite kao nejasnu namjeru, pretvorite to u konkretan, ostvariv cilj.

Ovaj cilj je specifičan (usmjeren na ormar), mjerljiv (30 predmeta), ostvariv (s obzirom na vremenski okvir), relevantan (povezan s vašom željom za smanjenjem nereda) i vremenski ograničen (za dovršetak u dva tjedna). Tako je lakše započeti i dovršiti zadatak bez prokrastinacije.

4. Pronađite partnera za odgovornost

Odgovornost je moćan alat za prevladavanje prokrastinacije. Kada uključite drugu osobu u proces postavljanja ciljeva, ne obvezujete se samo sebi, već se također obvezujete i prema nekome drugome. Ovaj dodatni sloj odgovornosti može biti značajan motivator za konkretnu akciju i održavanje fokusa.

Članovi obitelji često bolje razumiju vaše navike, snage i slabosti od bilo koga drugog, što ih čini idealnim kandidatima za ovu ulogu. Možete zajedno raditi na postavljanju individualnih ili zajedničkih ciljeva, kao što su organiziranje kuće, poboljšanje zdravstvenih navika ili učinkovitije upravljanje s vremenom.

5. Osmislite sustav nagrađivanja

Kreiranje sustava nagrađivanja za individualne ili obiteljske zadatke je strateški način borbe protiv prokrastinacije kroz osnaživanje. Nagrade ne samo da čine proces dovršavanja zadataka ugodnijim, već također pomažu u izgradnji trajnih navika produktivnosti.

Kad je riječ o obiteljskim ciljevima, zajednički sustav nagrađivanja može ojačati odnose, potaknuti suradnički duh i stvoriti podržavajuće okruženje u kojem su svi motivirani za pridonošenje i uspjeh.

6. Smanjite ometanja

Ometanja su jedna od najvećih prepreka produktivnosti. Bilo da se radi o telefonu, društvenim mrežama ili bučnom okruženju, ove smetnje mogu uništiti usredotočenost i potaknuti prokrastinaciju. Isključite obavijesti na svojim uređajima i odredite specifično vrijeme za provjeru e-pošte ili društvenih mreža. Kontroliranjem okruženja, stvarate prostor u kojem je lakše koncentrirati se i ostati na zadatku.

7. Prakticirajte tehnike svjesnosti i upravljanja stresom

Svjesnost je moćan alat za smanjenje anksioznosti i stresa koji su česti okidači prokrastinacije. Kada ste pod stresom ili tjeskobni, lako je osjećati se preplavljeno zadacima. To vodi do bježanja od problema koje morate riješiti. Svjesnost, koja uključuje punu pažnju na aktualni trenutak bez prosuđivanja, pomaže vam upravljati tim osjećajima i usredotočiti se na zadatke.

Na mobilne telefone možete instalirati neke od popularnih aplikacija za meditiranje. Ove aplikacije nude niz značajki i tehnika koje mogu podržati vaš put svjesnosti, pomažući vam da prevladate prokrastinaciju i poboljšate svoje opće dobrostanje.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.