Prati nas

Vijesti

Obećao, nije ispunio

Sindikat: Glasali smo protiv usklađivanja mirovina od 7 posto, to je prevara!

Dvije najveće umirovljenike udruge u Hrvatskoj imaju posve oprečne stavove kada je u pitanju odnos vladajućih prema umirovljenicima. Dok iz Matice poručuju da Vlada čini ‘značajne iskorake’ iz Sindikata dolazi poruka da su umirovljenici – prevareni.

Objavljeno

|

Jasna Petrović odgovara Milivoju Špiki
Jasna A. Petrović (scr: HRT)

Na sjednici Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje predstavnica Sindikata umirovljenika Hrvatske, Jasna A. Petrović, nije dignula ruku za srpanjsko usklađivanje mirovina. Razlog je taj što je Vlada ranije obećala povoljniju formulu po kojoj će se mirovine uskladiti. No obećanje nije ispunila.

“Zašto smo jučer na Upravnom vijeću HZMO-a glasali protiv postotka usklađivanja mirovina od 7,46 posto? Predstavnica Sindikata umirovljenika Hrvatske smatrala je da dogovorena promjena formule usklađivanja 85:15, koja bi popravila mirovine za skoro 10 posto, nije prevarom uvedena, ali su zato dužnosnici sebi digli plaće preko noći za 80 posto”, objavio je SUH.

Da je Vlada održala obećanje od 29. studenog 2023. godine, umirovljenici bi primili mirovine usklađene za 8,93 posto, izračunao je mirovinski analitičar Željko Šemper. “Ali ništa od predizbornog obećanja, jer 1,47 posto više ili prosječno osam eura je veliki problem za državni proračun, a povećanja od 32 posto za državni i javni sektor i 83 posto za dužnosnike je šala mala“, zaključio je Šemper.

Oglas

S druge strane, predstavnica Matice umirovljenika Hrvatske (MUH) Višnja Fortuna nudi posve dijametralne dojmove. Kaže, da je srpanjsko usklađivanje mirovina “veći iskorak”, dok povišicu plaća državnih dužnosnika smatra nužnošću. Više pročitajte na ovoj poveznici.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.