Prati nas

Vrt

Nisu otrovne

Sigurne su za djecu: Ove 4 sobne biljke mogu biti izvor zabave i učenja

Uzgajanja biljaka važno je za djecu jer im razvija odgovornost, strpljenje i empatiju. Kroz brigu o biljkama stječu znanja o prirodi, ekologiji i ciklusima života. Također, povezuju se s okolišem i usvajaju praktične vještine. No koje biljke su neotrovne i sigurne za djecu, a pri tome lake za uzgoj i održavanje?

Objavljeno

|

Koje su biljke lončanice neotrovne za malu djecu?
ilustracija: S. Bura/mj

Vrtlarenje, bilo u zatvorenom ili na otvorenom, djeci pruža osjećaj postignuća. Biljke o kojima skrbe i koje uspijevaju, podižu im samopouzdanje, samopoštovanje i opće blagostanje, daju im rani osjećaj svrhe i odgovornosti.

Iako sva djeca nemaju dostupan vanjski vrt, roditelji, bake i djedovi mogu komadić prirode unijeti u dom. Najlakše je to učiniti sa sobnim biljkama – lončanicama, o čijoj njezi već gotovo sve znamo. No koje lončanice odabrati, a da budu sigurne za djecu? Pitanje je to koje, s pravom, postavljaju roditelji zabrinuti zbog navike da njihovi mališani sve što mogu stavljaju u usta.

Zaista, neke sobne biljke mogu biti donekle štetne ako se progutaju. Srećom, mnoge su potpuno neškodljive. U nastavku donosimo popis od četiri sobne krasotice koje britansko Kraljevsko vrtlarsko udruženje preporuča kao “sigurne dječje biljke”. Ujedno, u hrvatskim trgovačkim lancima gotovo uvijek ih možete nabaviti za samo dva-tri eura.

Oglas

Peperomija

Zbog dekorativnog i raznolikog lišća, ove kompaktne sobne biljke fascinantne su za uzgoj. Dapače, možete ih lako skupljati i napraviti pravu malo kolekciju. Skromne su, prilagodljive i oprostit će vam ako ih ponekad zanemarite.

Peperomia caperata (foto: hartono subagio/Pixabay)

Pileja

Ove sobne biljke s listovima u obliku diska lako je uzgajati. Obično su zelene ili prošarane suptilnim zelenim nijansama. Odvojite izdanke s korijenjem i posadite ih zasebno kako biste dobili nove biljke. Više o uzgoju pileje pročitajte ovdje.

Kako uzgojiti Pileu peperomioides?
Pilea peperomioides (foto: feey/Unsplash)

Klorofit

Ova popularna sobna biljka s uskim prošaranim listovima proizvodi obilje visećih, paukolikih mladih biljaka. Oprašta zanemarivanje i lako se razmnožava jer se mlade biljke mogu jednostavno odrezati, posaditi ili ukorijeniti u vodi.

Chlorophytum comosum (foto: Wahid Sadiq/Unsplash)

Sanseverija

Sanseverije su među biljkama koje je najlakše uzgojiti, a uz to su “prava drama” u prostoru. Čini se da nikada neće izaći iz mode, ponajviše zbog toga jer trpe stvarno sve. Robusne su i nezahtjevne, uspijevaju i na jakom svjetlu i u uvjetima slabog osvjetljenja. Više o sanseverijama pročitajte ovdje.

Sansevieria sp. (foto: hartono/Pixabay)
Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.