Prati nas

Vijesti

In memoriam

SDP o odlasku Freda Matića: Istinski domoljub, s njim ništa nije bilo lažno

‘Dragi druže, počivao u miru, strahovito ćeš nam nedostajati!’ napisao je šef stranke Peđa Grbin.

Objavljeno

|

Od čega je umro Fred Matić?
Fred Matić (scr: Youtube)

Europarlamentarac, nekadašnji ministar branitelja, branitelj i zatočenik čak tri srpska koncentracijska logora Predrag Fred Matić (62) preminuo je danas u bolnici u Zagrebu. U bolnici je završio prije tjedan dana zbog komplikacije sa žuči, no obitelj nije iznosila detaljnu dijagnozu u javnost.

”S dubokom tugom opraštamo se od našeg Predraga Freda Matića, zastupnika u Europskom parlamentu, odlikovanog dragovoljca Domovinskog rata, hrvatskog ratnog vojnog invalida i umirovljenog brigadira HV-a. Srce ovog istinskog domoljuba, borca za prava žena, kucalo je za poštenu i pravednu Hrvatsku. Njegova politička ostavština očitovat će se u uljuđenom društvu dijaloga i razumijevanja”, stoji u SDP-ovoj objavi.

“Uvijek britak na jeziku, iskren, hrabar, direktan, pošten i beskrajno duhovit, Fred je znao čuti druge, ali i gurati svoje. I u tome je čar politike, demokracije i civiliziranog društva. Ono što je mnogima samo prazno slovo na papiru, naš Fred je provodio u djelo.”

Oglas

“S njim ništa nije bilo lažno, pa tako ni ideja da zajedno možemo do boljeg društva. Nastavit ćemo našu zajedničku borbu, jer Fred će uvijek biti s nama i uz nas. Naš prijatelj. Naš kolega. Naš ratni heroj. Hvala ti na svemu!”, poručili su iz SDP-a.

U Europskom parlamentu bio je zamjenski član odbora za prava žena i rodnu ravnopravnost. U javnosti je često prosvjedovao protiv klerikalizacije i retradicionalizacije žena te puzajućeg udara na ženska prava po takozvanom poljskom receptu.

Branio je različitost i društvo u kojem svatko ima pravo biti ono što je, bez ugrožavanja drugih i dokidanja prava manjinskih zajednica. Ili, kako je to u oproštajnoj poruci napisao njegov stranački kolega Tonino Picula: “Fred je bio čovjek koji se dosljedno i svesrdno zalagao za poštenje i pravdu. Tražio je da svi članovi društva dobiju jednake prilike, a oni najranjiviji poštovanje i zaštitu.”

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.