Prati nas

Vijesti

Socijalni transferi

Puno lakše do naknade za nezaposlene, raste iznos, i stranci će je dobiti

Uz ostale novine, čini se da je najveća ona vezana uz radnike koji su s poslodavcem postigli sporazumni otkaz ugovora o radu. Oni do sada nisu imali pravo na naknadu za nezaposlene.

Objavljeno

|

Koji su uvjeti za naknadu za nezaposlene?
ilustracija: S. Bura/mj

U javno savjetovanje poslane su izmjene Zakona o tržištu rada, čije su glavne novine da se donekle podiže naknada za nezaposlene, međutim, prije svega se širi njezin obuhvat, i to na radnike iz trećih zemalja, strane radnike, koji će se prema novom zakonu također imati pravo prijaviti na burzu i primati naknadu, ali i na sve radnike koji se na burzu vraćaju nakon sporazumnog otkaza ugovora o radu, analizira Glas Slavonije.

“Na ovaj način implementirana je preporuka Ekonomskog instituta Zagreb prema kojoj se omogućuje nastavak korištenja novčane naknade i u slučaju sporazumnog prestanka radnog odnosa. Naime, cilj je ohrabriti nezaposlene osobe da prihvate zaposlenje, a u slučaju da nisu zadovoljne, uslijed sporazumnog prestanka radnog odnosa, mogu ostvariti nastavak korištenja novčane naknade”, navodi se u okviru prijedloga Ministarstva rada i mirovinskog sustava.

Možda se najveća novina odnosi na odnos zakonodavca prema stranim radnicima, kojima se povećaju prava. Uređuje se tako “mogućnost prijave Zavodu nezaposlene osobe državljanina treće zemlje kojemu je prestao radni odnos u Republici Hrvatskoj bez njegove krivnje ili pristanka radi ostvarivanja prava na novčanu naknadu”.

Oglas

Ujedno se propisuje mogućnost prijave Zavodu nezaposlene osobe državljanina treće zemlje koji ima odobren privremeni boravak u Hrvatskoj i može se, u smislu zakona, smatrati nezaposlenom osobom.

Općenito se u novom prijedlogu zakona drukčije propisuje uvjet za stjecanje prava na novčanu naknadu tijekom nezaposlenosti. Tako pravo na naknadu stječe nezaposlena osoba koja u trenutku prestanka radnog odnosa odnosno prestanka obavljanja samostalne djelatnosti ima najmanje devet mjeseci rada u posljednja 24 mjeseca. Iznimka je propisana za nezaposlene osobe koje imaju manje od 30 godina, koje stječu pravo na novčanu naknadu već s najmanje šest mjeseci rada u posljednja 24 mjeseca.

Javno savjetovanje traje do 9. rujna 2024. godine, a možete mu pristupiti i sudjelovati na ovoj poveznici.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.