Prati nas

Vijesti

Ujedinjeni u razjedinjenosti

Politički igrokaz ili stvarni interes umirovljenika? Stižu kritike na najavu prosvjeda

Umirovljenička stranka poziva građane i udruge da se okupe 1. listopada na Trgu bana Josipa Jelačića. ‘Pokažimo Vladi da se ne damo manipulirati i da to neće biti onako kako oni misle’, izjavio je Milivoj Špika.

Objavljeno

|

Povećanje od 1,55 posto izaziva opravdani revolt kod umirovljenika. Što se mene tiče, bolje da nisu dali ni ovu mizeriju.
ilustracija: S. Bura/mj

Ministar mirovinskog sustava Marin Piletić komentirao je prosvjed umirovljenika koji organizira Blok umirovljenici zajedno (BUZ) 1. listopada smatrajući nepoštenim da dužnosnicima plaće rastu 70, a umirovljenicima mirovine tek sedam posto.

Piletić poručuje kako to nije nikakav prosvjed umirovljenika nego da je riječ o političkom igrokazu jedne minorne stranke koja se predstavlja da zastupa umirovljeničku populaciju.

“Kada gospodin Špika tvrdi da usklađivanje mirovina dva puta godišnje ne prati trend povećanja cijena, onda nije pročitao odluku HZMO-a, gdje je jasno vidljivo da je efekt inflacije za ovaj drugi rekordni postotak usklađenja mirovina posljednjih 20-ak godina zapravo rezultat povećanja plaća u Hrvatskoj”, rekao je Piletić.

Oglas

Nije Piletić jedini koji kritizira prosvjed u organizaciji ove neparlamentarne stranke. “Pitamo se je li prosvjed radi zbog političkih interesa, jer slijede predsjednički, a pogotovo lokalni izbori. Ili je to stvarni interes umirovljenika?” kazao je u programu N1 televizije glavni tajnik Sindikata umirovljenika Hrvatske (SUH) Igor Knežević.

Kaže, SUH se sastajao sa svim strankama prije parlamentarnih izbora, kako bi vidjeli što koja stranka namjerava. “Ne možete populistički reći da ćete sad milijardu i pol eura dati za umirovljenike. Treba doći do tog iznosa kroz različite zakonske izmjene. Do tih iznosa treba doći postepeno kroz četiri iduće godine”, zaključio je Knežević.

Špika pozvao u nacionalnu borbu za bolje sutra

Podsjetimo, Predsjednik BUZ-a Milivoj Špika pozvao je građane da dođu na prosvjed “Protiv siromaštva”, koji će se održati 1. listopada na Trgu bana Jelačića zbog nezadovoljstva usklađenjem mirovina koje rastu sporije od inflacije.

“Vlada je lijepo sama sebi podigla plaću za 70 do 80 posto a onda u isto vrijeme uvjerava umirovljenike kako će srpanjsko usklađenje mirovina koje će biti isplaćeno u rujnu biti čak 7,46 posto i oni smatraju da je to u redu”, rekao je Špika na konferenciji za novinare.

“Ako je to u redu, onda mi kažemo, sada ćemo pozvati sve, posebno umirovljenike, da nam se 1. listopada pridruže na prosvjedu na Trgu bana Josipa Jelačića i da pokažemo Vladi da se ne damo manipulirati i da to neće biti onako kako oni misle”, upozorio je.

Na prosvjedu očekuju brojne udruge, stranke i radničke sindikate jer je to, kako je rekao, “stvar nacionalne borbe ljudi u Hrvatskoj za bolje sutra”. Stoga se, kazao je, obraćaju umirovljenicima, ali i radnicima, studentima i seljacima.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.