Vijesti

Počinje obavezan vojni rok: Tko neće pušku, dobit će motiku

Riječ je o političkoj odluci koja bi trebala rezultirati većim interesom mladih za profesionalnu vojnu službu, ali i kvalitetnijim odgovorom društva na izazove poput prirodnih katastrofa.

Objavljeno

|

Obavezan vojni rok je gotova stvar. Hrvatski mladići će za manje od pola godine obući vojne uniforme. Potvrdio je to ministar obrane Ivan Anušić (HDZ).

“1. siječnja smo mi spremni realizirati političku odluku koja će reći krećemo u realizaciju temeljne vojne obuke. I u ovom trenutku oružane snage spremne su to provesti. Vjerojatno ćemo krenuti sa 1. siječnjem. Kao što sam rekao osam tjedana će trajati vojni rok, obaveza služenja. Sada idemo u tri vojarne, u Požegi, Slunju i Kninu”, rekao je Anušić novinarima u Ceru u susjednoj BiH.

Naime, Hrvatska nije zakonom ukinula služenje obaveznog vojnog roka. 2008. godine samo ga je zamrznula, tako da se cijela stvar neće pokrenuti iz nule jer već postoji i zakonodavstvo, ali i praksa po kojoj se obuka odvijala do prije 16 godina, poručili su nedavno vladajući.

Godišnje bi obuku trebalo proći 15.000 mladića koji će za mjesece provedene u vojsci primati i naknadu od 900 eura. I dalje će biti moguć priziv savjesti, no civilno služenje trajat će dvostruko duže nego ono s puškom.

“Nosit će se grablje i motika, recimo, vreće kada se budu štitili nasipi od mogućih poplava, nosit će se neke druge stvari. Oružje se neće morati nositi, ali će svoju dužnost i obvezu prema državi morati odraditi”, pojasnio je Anušić u lipnju kako će izgledati civilno služenje.

Podsjetimo, u trenutku zamrzavanja obaveznog vojnog roka gotovo 90 posto mladih pozivalo se na priziv savjesti pa su svoj dug domovini odrađivali noseći sudske pozive i spise, radom u centrima za stare i nemoćne, domovima za nezbrinutu djecu ili u udrugama koje su pružale usluge u zajednici.

Exit mobile version