Prati nas

Vijesti

Odlučno uskoro

Plenković: Uvodimo 13. mirovinu, mijenjamo formulu za usklađivanje

Prema sadašnjoj formuli u omjeru 70:30, postotak usklađivanja trebao bi iznositi 7,46 posto.

Objavljeno

|

Vlada uvodi 13. mirovinu i mijenja formulu usklađivanja mirovina.
screenshot: Andrej Plenković, MEP/Youtube

“Zakonskim izmjena u narednom razdoblju izmijenit ćemo formulu izračuna mirovina sa 70-30 na 85-15 te osigurati i godišnji dodatak na mirovine”, izjavio je to premijer Andrej Plenković (HDZ) na otvornom dijelu redovne sjednice Vlade RH.

“Vlada ovime nastavlja politiku kvalitetnog položaja i materijalnih prava umirovljenika”, istaknuo je premijer. O aktualnom srpanjskom usklađivanju mirovina je rekao: “Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje donijet će odluku o usklađivanju mirovina od 1. srpnja. Prema podacima koje sada imamo, ta će stopa usklađivanja biti iznad sedam posto.”

Podsjetimo, mirovinski analitičar Željko Šemper jučer je objavio na Facebooku: “Prema mjesečnim podacima DZS-a u razdoblju od siječnja do lipnja 2024. godine u odnosu na razdoblje od srpnja do prosinca 2023. godine, cijene su rasle 0,6 posto, a bruto plaće za 10,4 posto. Prema sadašnjoj formuli u omjeru 70:30, postotak usklađivanja trebao bi iznositi 7,46 posto.”

Oglas

Što to znači za umirovljenike? “Na prosječnu mirovinu od 535,34 eura prema ZOMO-u to je povećanje za 40 eura! Da je Vlada RH poštivala dogovor od 29. studenog 2023. godine s Maticom i Sindikatom umirovljenika o izmjeni formule s 70:30 na 85:15, sada bi usklađivanje iznosilo 8,93 posto”, podsjetio je Šemper na aktivnosti Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe.

“Ali ništa od predizbornog obećanja, jer 1,47 posto više ili prosječno osam eura je veliki problem za državni proračun, a povećanja od 32 posto za državni i javni sektor i 83 posto za dužnosnike je ‘šala mala’. Službeni postotak usklađivanja mirovina donijeti će Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje”, zaključio je Šemper.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.