Prati nas

Vijesti

Plenković najavio više mirovine, stiže i novi porez

Viši standard građana bit će prioritet u iduće četiri godine za Andreja Plenkovića i njegove ministre. Vladajući su, čini se, odlučili uvesti i pravi porez na nekretnine.

Objavljeno

|

Plenković obećao veće mirovine.
Andrej Plenković (screenshot: HDZ/Youtube)

Na prvom sastanku parlamentarne većine nakon ljetnog raspusta, utvrđeni su prioriteti treće Vlade Andreja Plenkovića (HDZ).

“Ključne teme u trećem mandatu bit će uokvirene u viši ekonomski i socijalni standard hrvatskih građana. To znači njihove plaće, primanja i njihove mirovine. Sve što ćemo činiti i što radimo je da i taj standard i dalje unaprjeđujemo”, kazao je premijer.

“Vjerojatno ćemo u ovoj godini ostvariti ono što je Vlada prognozirala – rast BDP-a od 3,5 posto i time ćemo biti među dvije, tri članice EU-a s najvećim rastom. Druga tema nam je bila priuštivost stanovanja. Dvije kapitalne teme koje će Vlada lansirati u javnost bit će strategija stambene politike na kojoj radi radna skupina i brojni stručnjaci i koju će uskoro dovršiti i predstaviti Vladi i javnosti”, Plenković je kazao novinarima.

Oglas

“Druga je novi krug porezne reforme. Rekli smo uoči izbora da će se akcent s oporezivanja rada prebaciti na oporezivanje imovine. Hrvatska je u situaciji da vidimo rast cijena kvadrata. Želimo našim politikama stvoriti preduvjete da najam postane priuštiv i da kupovna cijena stana bude priuštivija.”

“Vjerujem da ćemo naći rješenje koje će biti dobro za građane. Imamo previše praznih stanova koji se ne koriste i cijene su visoke i mi kao Vlada moramo mjerama naše politike stvarati preduvjete da rješavamo to pitanje”, objasnio je. 

“Porez na nekretnine će biti jedan od dijelova porezne reforme. S obzirom na to da postoji čitav niz poreza, misli se ponuditi jedno cjelovitije rješenje s ključnim ciljem oko kojeg dugo već postoji konsenzus sa socijalnim partnerima, poslodavcima i sindikatima, a to je što manje porezno opterećenje rada i prebacivanje tog tereta na imovinu”, rekao je ministar mirovinskog sustava Marin Piletić.

Istaknuo je kako unutar parlamentarne većine postoji konsenzus da se ide u smjeru uvođenja poreza na nekretnine i da se to više ne odnosi samo na kuće za odmor nego i svih nekretnina koje ne služe primarno za stanovanje.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.