Prati nas

Vijesti

Ne brine se

Piletić o prosvjedu umirovljenika: Ta je stranka propala na izborima

Blok umirovljenici zajedno testirao je povjerenje koje uživa među umirovljenicima na parlamentarnim izborima i taj ispit nije položio, podsjeća ministar mirovinskog sustava.

Objavljeno

|

Piletićeva mirovinska reforma nije oduševila oporbu. Ulaganje dijela mirovinske štednje u alternativne fondove, uz državno jamstvo, oporba smatra koruptivnim modelom koji nije viđen nigdje u svijetu.
Marin Piletić (screenshot: Youtube)

Ministar mirovinskog sustava Marin Piletić objavio je da će se sutra, u petak, održati sjednica Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO) na kojoj se očekuje donošenje odluke o novoj aktualnoj vrijednosti mirovina, pa će se mirovina povećati za više od 1,2 milijuna umirovljenika, po svim dosadašnjim pokazateljima, za 7,6 posto.

To znači da će mirovine za kolovoz s isplatom u rujnu biti uvećane za taj postotak, a ujedno će biti isplaćeni i zaostaci za srpanj i kolovoz, objasnio je. Dodao je i da je Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje registrirao 1.749.226 osiguranika, što je najveći broj ikada te ima 64.000 osiguranika više nego lani.

Piletić je novinarima komentirao i najavu iz neparlamentarne stranke Blok umirovljenici zajedno da će za 1. listopada na glavnom zagrebačkom trgu organizirati veliki prosvjed umirovljenika. Kaže, radi se o političkoj organizaciji koja je testirala svoje povjerenje među biračima, pa tako i umirovljenicima, i da ta opcija na parlamentarnim izborima nije osvojila ni jedan mandat u Saboru. “Očito je da joj hrvatski građani i sami umirovljenici ne vjeruju”, ustvrdio je.

Oglas

Podsjetimo, zbog rastućeg siromaštva i upornog ignoriranja umirovljenika od strane Vlade ovogodišnji Međunarodni dan starijih osoba 1. listopada bit će u znaku prosvjeda na zagrebačkom Trgu bana Jelačića, najavila je stranka Blok umirovljenici zajedno (BUZ).

U ovoj neparlamentarnoj stranci nezadovoljni su, između ostalog, aktualiziranjem obećanja o stalnom jednokratnom godišnjem dodatku na mirovinu. Kažu, takozvana 13. mirovina bi iznosila od 150 do 200 eura mjesečno, čim se ignorira činjenica da su “radničke mirovine” radi loše formule za izračun svaki mjesec umanjene za više od 200 eura. Više pročitajte na ovoj poveznici.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.