Prati nas

Vijesti

Reakcija

Petrović: Deklaracija je nedovoljna, ne donosi promjene umirovljenicima

Deklaraciju je 2010. godine predložila Matica umirovljenika Hrvatske i od tada je zaboravljena. Trenutno nije jasno kako bi njenim usvajanjem u Saboru prosperirali umirovljenici.

Objavljeno

|

Jasna Petrović odgovara Milivoju Špiki
Jasna A. Petrović (scr: HRT)

Predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske (SUH), Jasna A. Petrović, komentirala je za naš portal najavu premijera Andreja Plenkovića (HDZ) da će u suradnji s Maticom umirovljenika Hrvatske (MUH) donijeti Deklaraciju o pravima umirovljenika i osoba starije životne dobi.

“Deklaraciju ili rezoluciju je predložila i saborska zastupnica Marija Selak Raspudić pa je vladajući nisu prihvatili. Ovo je jedan stari tekst koji je predložila Matica prije 14 godina. Taj dokument je demodiran po sadržaju, vrijeme ga je pregazilo. Ali, ako se Matica kao najveća umirovljenička udruga zadovoljava s formalnim papirom kojim se deklarira da će se država brinuti o umirovljenicima, neka joj bude na volju. Nisam sigurna da će njeni članovi s vrlo malim mirovinama od toga imati koristi i da će imati razumijevanja za to”, kazala je Petrović.

Što se tiče najave osnivanja radne skupine koja bi trebala reformirati formulu za usklađivanje mirovina, uvesti 13. mirovinu i povećati takozvani majčinski dodatak stažu, Petrović kaže da je SUH do sada uvijek bio uključen u sve radne skupine.

Oglas

“Plenković nije zadovoljan time što smo jedino mi reagirali na enormno povećanje plaća dužnosnika u trenutku kad se odgađaju izvršenja svih obećanja umirovljenicima. No sa svakim novim mandatom, formira se novo Nacionalno vijeće za starije osobe i umirovljenike”, kaže Petrović uz neizgovorenu sugestiju da postoji mogućnost i samog reformiranja Vijeća na umirovljeničku štetu.

Dodaje da je s ministrom mirovinskog sustava Marinom Piletićem bilo dogovoreno potpisivanje novog Sporazuma u rujnu. “Mi smo i imenovali svoje ljude za Vijeće. Hoće li se u međuvremenu pokušati promijeniti taj model, ne znam. Treba se podsjetiti da su u vrijeme mandata Jadranke Kosor čak i neke stranke bile uključene u rad Vijeća. To je apsurdno, kao da bi se u Gospodarsko-socijalno vijeće ubacivao SDP samo zbog njegova imena. Nismo informirani. Očito je kolegica predsjednica Matice u međuvremenu razgovarala s premijerom.”

U analizama mirovinskog sustava spominju se razni modeli usklađivanja mirovina pri čemu se u zadnje vrijeme ističe onaj mirovinskog stručnjaka Željka Šempera koji bi mirovine u potpunosti vezao uz plaće. “Mi smatramo da bi se to trebalo urediti na malo drugačiji način tako da bude ili plaća ili inflacija, ali u stopostonom iznosu, ovisno o tome što je u tom trenutku povoljnije za umirovljenike. Tražimo da se usklađivanje provodi najmanje tri puta godišnje i eventualno četvrto usklađivanje godišnje prema rastu BDP-a”, zaključuje Petrović.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.