Prati nas

Vijesti

Nestaju

Partizanske i ustaške mirovine su pred nestankom, ovo su najnovije brojke

Partizanske mirovine još su uvijek neizostavan dio ideoloških rasprava, dok ustaške malo tko spominje. Kako se čini, uskoro bi njihov broj mogao biti posve zanemariv.

Objavljeno

|

Koliko ima partizanskih mirovina?
Hrvatski partizani (foto: Wikimedia)

Unatrag deset godina, broj mirovina po posebnim propisima, a na temelju sudjelovanja u NOB-u na strani pobjednika, rapidno pada. Prema podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO) u srpnju je isplaćeno 3.998 takvih mirovina. Te partizanske mirovine u prosjeku iznose skromnih 577 eura, a iza njih prosječno stoji 29 godina i 10 mjeseci staža.

Za ilustraciju kažimo da je prije točno deset godina isplaćena 21.631 takva mirovina, što znači da se broj partizanskih mirovina smanjio 5,4 puta. Uglavnom, riječ je o obiteljskim mirovinama koje uživaju udovice pokojnih partizana, malobrojni preživjeli partizani i rijetki rođeni u zbjegu El Shatt.

S druge strane, među korisnicima mirovina su i pripadnici takozvane Hrvatske domovinske vojske od 1941. do 1945. Riječ je o povijesnom falsifikatu, budući da takva vojska nikada nije postojala, a ovim se izrazom obuhvaćaju poražene vojske iz NDH.

Oglas

Oružane snage Nezavisne države hrvatske sastojale su se iz domobranstva, ustaške vojnice i oružništva te drugih manjih segmenata poluvojne organizacije. U toj je kategoriji isplaćena 1.451 mirovina s prosječnim iznosom od 502 eura. Prosječan staž iza takve mirovine iznosi 33 godine i 5 mjeseci.

Prije točno deset godina broj isplaćenih ustaških mirovina bio je 10.053, što znači da se taj broj u međuvremenu smanjio za čak 6,9 puta.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.