Prati nas

Vrt

Kraljica ljeta

Osigurajte bogat urod lubenica u vlastitom vrtu, čak i bez idealnog tla

Lubenica pruža zadovoljstvo od sjetve do berbe, budući da vrlo brzo raste i mijenja se dramatično pa je zbog toga i idealna kultura za djedove i bake koji žele unučadi približiti vrtlarstvo.

Objavljeno

|

Kako uzgajati lubenice u vlastitom vrtu?
foto: Dimitris Vetsikas/Pixabay

Lubenica, simbol ljeta, omiljeno je voće koje se lako uzgaja u vlastitom vrtu uz malo pažnje i truda. Najviše joj odgovaraju organska, bogata, dobro drenirana, pjeskovita tla. No i ako nemate takvo idealno tlo, svako tlo će biti zadovoljavajuće pod uvjetom da je dobro drenirano.

Pozicija i priprema tla

Odaberite najsunčaniji položaj u vrtu. Razbacajte uravnoteženo NPK gnojivo i dodajte centimetar do dva komposta ili zrelog stajnjaka na površinu tla, a potom to grabljama ili motikom unesite u gornjih 15 centimetara tla.

Sjeme ili presadnice?

Lubenicu možete sijati, no možete uzgojiti ili kupiti i gotove presadnice. Sjeme treba posijati na dubinu od 2.5 do 5 centimetara. Ako lubenice uzgajate iz presadnica, trebale bi imati 2-3 zrela lista i dobro razvijen korijenski sustav. Za uzgoj presadnica potrebno je šest tjedana. Uzgoj iz presadnica ubrzava berbu dva tjedna u odnosu na izravnu sjetvu pa je ova metoda preporučljiva za klimate s kasnim proljećem i kratkim ljetom; svugdje gdje je vegetacija kratka.

Oglas

Sadnja i razmak

Baš kao i kod svih tikvenjača (Cucurbitaceae), lubenice se siju i sade na otvoreno kada mine opasnost od mraza. Napravite humke u redovima udaljene 1,2 metra i u svaki humak stavite 4-6 sjemenki. Nakon što biljke razviju dva lista, ostavite samo dvije najjače po humku. Između redova ostavite razmak 1,2-1,8 metara. Ako sadite gotove presadnice, razmak između humaka u redovima treba biti 60 centimetara, budući da ćete saditi samo jednu biljku po humku.

Malčiranje

Malč od crne folije zagrijava tlo, zadržava vodu i pomaže u kontroli korova. Plastični malčevi omogućuju raniju sadnju, brži rast i sazrijevanje, posebno s presadnicama. Nakon postavljanja malča, rubove nagrnite tlom, izrežite skalpelom rupe za sjeme ili presadnice. Organske malčeve poput slame, trave ili novina, postavite tek kad se tlo zagrije, budući da, za razliku od crne folije, hlade tlo.

Natkrivanje biljaka

Plastični tuneli, plastenici i staklenici ubrzavaju rast i zriobu. Biljkama koje uzgajate u zaštićenom prostoru nužna je dobra ventilacija kada temperatura zraka prelazi 27 Celzijevih stupnjeva. Plastične tunele uklonite kada biljke počnu cvjetati ili kada temperature prijeđe 32 Celzijeva stupnja.

Navodnjavanje

Lubenice zalijevajte duboko i rijetko. Ako je moguće, koristite sistem navodnjavanja kap po kap. Malč oko biljaka pomoći će u očuvanju vlage u tlu i suzbijanju korova. Navodnjavajte tako da vlaga prodre duboko u tlo. Smanjite zalijevanje kada plodovi krenu zoriti kako bi bili slađi i aromatičniji.

Gnojidba

Nakon što loze razviju vriježe, dodajte dušično gnojivo prema uputama na pakiranju i dobro zalijte.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.