Prati nas

Vijesti

Zvjezdana Drčić

Osam mjeseci bez mirovine: Tko je kriv?

Godinama su radili i zaradili svoju mirovinu, ali je još uvijek ne primaju. Zastoj je uzrokovan birokratskim problemima. Prema zakonu, prva mirovina bi trebala biti isplaćena unutar 60 dana od podnošenja zahtjeva, no tisuće novih umirovljenika su na čekanju.

Objavljeno

|

Zvjezdana Drčić već osam mjeseci čeka mirovinu. Zbog birokratske zavrzlame, čekat će je još mjesecima.
Zvjezdana Drčić (scr: Nova TV)

Osam mjeseci je prošlo otkako je Zvjezdana Drčić iz Zagreba podnijela zahtjev za mirovinu. Svoju mirovinu još uvijek ne prima. U siječnju je, kaže za Novu TV, dobila rješenje s akontacijskim izračunom ili predujmom. Međutim, onaj konačni izračun nije joj stigao do danas.

Da apsurd bude veći, prije više od godinu dana obavijestila je Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) o namjeri odlaska u mirovinu. To se zove i pretkompletiranje, a postoji baš kako bi se na vrijeme pripremili svi dokumenti.

“Slušala sam upute Mirovinskog, oni su mi rekli – bit će u redu, nakon toga ćemo vam se mi javiti. Ja sam to učinila, predala sam i taj zahtjev i svu potrebnu dokumentaciju i čekala sam da vidim kako će to dalje”, nadodaje Drčić.

Oglas

Rješenje nije dočekala pa je angažirala je odvjetnika, pisala resornom ministarstvu, udrugama, pučkoj pravobraniteljici i napokon dobila nekakav odgovor. “Dobila sam samo obavijest da fale nekakvi podaci iz mog staža iz druge države i da oni to nemaju.”

A sve dok ta druga država ne pošalje dokumentaciju, odgovaraju iz Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, njima ne preostaje ništa osim slati požurnice. “Često zna značajno produžiti postupak i odužiti ga ne samo mjesecima, zna i godinama potrajati jer moramo komunicirati uvijek sa službenim nositeljem osiguranja, odnosi se to i na sve bivše republike SFRJ-a, koje su inozemstvo”, rekao je Srećko Vuković, zamjenik ravnatelja HZMO-a.

Na čekanju je i Špika

No, nije problem samo inozemni staž, tvrdi čelnik Bloka umirovljenici zajedno Milivoj Špika, koji i sam čeka svoju prvu mirovinu zarađenu isključivo u Hrvatskoj “Čekam i ja isto kao i svi drugi…Više od 60 dana.” 60 dana zakonski je rok za dobivanje rješenja o mirovini i često je prekoračen pa su brojni umirovljenici primorani osjetiti okrutnost birokracije.

“U vrijeme informatizacije i digitalizacije apsolutno je nevjerojatno da netko ne može dobiti mirovinu već prvi sljedeći mjesec nakon što je donio odluku, odnosno javio da odlazi u mirovinu. Apsolutno nema nikakvog opravdanja za kašnjenje”.

U Hrvatskoj je trenutno 3800 osiguranika koji primaju akontacijski predujam dok čekaju završetak procedure, a do tad se snalaze. “Koristim socijalni dućan da bih popunila budžet jer akontacijska mirovina je jako mala, nije mi dovoljna za cijeli mjesec”, kazala je Drčić. I tako iz mjesec u mjesec. Na rubu siromaštva.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.