Prati nas

Vijesti

Uvjeti

Novi iznos osobne mirovine uz koji se može koristiti dio obiteljske

Uz uvjet da mu hrvatska mirovina ne prelazi iznos od 80 AVM, osiguranik koji traži dio mirovine pokojnog bračnog druga ili partnera mora imati navršenih 65 godina života.

Objavljeno

|

Srpanjskim usklađivanjem AVM povećan je za 7,46 posto i sada iznosi 13,17 EUR. Zbog toga je novi iznos najviše mirovine uz koji je omogućeno korištenje dijela obiteljske mirovine 1.053,60 eura
ilustracija: S. Bura/mj

Jedan od uvjeta za korištenje dijela obiteljske mirovine je da ukupna svota mirovine iz obveznog mirovinskog osiguranja u Hrvatskoj (1. i 2. stup) ne prelazi iznos od 80 aktualnih vrijednosti mirovine (AVM).

Korisniku starosne, prijevremene starosne ili invalidske mirovine kojemu se uz mirovinu ostvarenu iz Republike Hrvatske isplaćuje i mirovina iz inozemstva, visina inozemne mirovine se ne uzima u ukupnu svotu mirovine radi utvrđivanja prelazi li iznos od 80 aktualnih vrijednosti mirovine.

“Podsjećamo korisnike da podnošenje zahtjeva za isplatu dijela obiteljske mirovine nije vremenski ograničeno”, poručuju iz HZMO-a. Zahtjev se može se podnijeti u svim područnim službama/uredima HZMO-a, poštanskim uredima diljem Republike Hrvatske, Mirovinskim informativnim centrima ili online putem e-Usluga HZMO-a unutar sustava e-Građani.

Oglas

Ono što je najvažnije, srpanjskim usklađivanjem AVM povećan je za 7,46 posto i sada iznosi 13,17 EUR. Zbog toga je novi iznos najviše mirovine uz koji je omogućeno korištenje dijela obiteljske mirovine 1.053,60 eura

Koji su uvjeti za korištenje dijela obiteljske mirovine?

Uz uvjet da mu hrvatska mirovina ne prelazi iznos od 80 AVM, osiguranik koji traži dio mirovine pokojnog bračnog druga ili partnera mora imati navršenih 65 godina života. Uz to mora biti jedini korisnik obiteljske mirovine.

Postoji iznimka da se isplata dijela obiteljske mirovine može odrediti onom članu obitelji koji koristi obiteljsku mirovinu uz druge članove obitelji kojima je utvrđen potpuni gubitak radne sposobnosti ili opća nesposobnost za rad ili uz dijete kojem je priznat status osobe s invaliditetom.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.