Vijesti

Ništa od predizbornog obećanja, evo koliko raste prosječna mirovina

Analitičar mirovinskog sustava podsjetio je koliko bi mirovine rasle da je garnitura Andreja Plenkovića poštovala dogovor koji je postigla s najvećim umirovljeničkim udrugama.

Objavljeno

|

“Danas je Državni zavod za statistiku (DZS) objavio podatak o prosječnoj plaći za lipanj; neto 1.315 eura i bruto 1.819 eura. Samo mi nije jasno, kako je to bruto plaća za lipanj za 13 eura manja od one za svibanj”, objavio je analitičar mirovinskog sustava Željko Šemper na društvenim mrežama.

“Prema mjesečnim podacima DZS-a u razdoblju od siječnja do lipnja 2024. godine u odnosu na razdoblje od srpnja do prosinca 2023. godine, cijene su rasle 0,6 posto, a bruto plaće za 10,4 posto. Prema sadašnjoj formuli u omjeru 70:30, postotak usklađivanja trebao bi iznositi 7,46 posto”, objavio je na Facebooku.

Što to znači za umirovljenike? “Na prosječnu mirovinu od 535,34 eura prema ZOMO-u to je povećanje za 40 eura! Da je Vlada RH poštivala dogovor od 29. studenog 2023. godine s Maticom i Sindikatom umirovljenika o izmjeni formule s 70:30 na 85:15, sada bi usklađivanje iznosilo 8,93 posto”, podsjetio je Šemper na aktivnosti Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe.

“Ali ništa od predizbornog obećanja, jer 1,47 posto više ili prosječno osam eura je veliki problem za državni proračun, a povećanja od 32 posto za državni i javni sektor i 83 posto za dužnosnike je ‘šala mala’. Službeni postotak usklađivanja mirovina donijeti će Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje”, zaključio je Šemper.

Exit mobile version