Prati nas

Mozaik

Zrno po zrno

Nikad niste prestari da biste počeli štedjeti, evo kako početi

Ovi alati mogu vam pomoći pratiti kako napredujete. Kao što cvijet ne raste ako sjeme nije posađeno, sadašnji trenutak je vaš najbolji saveznik u štednji. Svaki mali iznos se broji i raste s vremenom.

Objavljeno

|

Koliko se iz hrvatske plaće može staviti na štednju?
foto: Puurchantal/Pixabay

Štednja može izgledati zastrašujuće, ali uz nekoliko strateških koraka, svatko može početi štedjeti u kratkom roku. Evo nekoliko jednostavnih i ostvarivih koraka za početak štednje. Primijenite ih već danas.

Prvo si postavite nekoliko pitanja: Zašto štedjeti? Treba li mi fond za hitne slučajeve? Trebam li štednju za pokrivanje budućih zdravstvenih troškova ili putovanja i odmor? Možda želite jednostavno uživati u sigurnosti koju štednja donosi?

Nema pogrešnog odgovora! Svaka uplata je ulaganje u budućnost. I zapravo, ne morate imati određeni cilj da biste počeli štedjeti, ali cilj vam može pomoći da ostanete motivirani i da kvalitetnije štedite.

Oglas

Otvorite poseban račun

Ako već imate račun u banci, možete otvoriti dodatni račun u istoj toj banci. Provjerite koje su najisplativije opcije i pruža li vaša banka račune čije održavanje ne naplaćuje? Digitalne banke trenutno imaju puno povoljnije naknade ili ih uopće nemaju.

Poanta održavanja zasebnog štednog računa jest pomoć u odolijevanju iskušenju potrošnje. Kada je novac na namjenskom računu, psihološki je puno teže dignuti ga i potrošiti za neki trenutni hir. S druge strane, ako ga držite na računu na koji vam sjeda plaća ili mirovine, novac ćete rutinski podizati bez da razmišljate o posljedicama.

Postavite realne ciljeve

Ne trebate puno novca da biste počeli štedjeti. Važno je početi, bez obzira koliko imate! Kažu da je potrebno od jednog do četiri mjeseca da se stvori navika. Počnite s iznosom koji “nećete osjetiti” i s kojim ćete lako nastaviti. S vremenom ćete možda poželjeti uložiti više u štednju.

Ako dobijete neočekivani prihod ili povećanje prihoda, smatrajte ga “pronađenim blagom” i stavite ga na stranu prije nego što pomislite na potrošnju. Plaćate li pretplate koje ne koristite? Ukinite ih, a taj novac stavljate na štednju.

Štedite automatski

Tehnologija nije samo za mlade, ona je vaše tajno oružje! Postavite redovite automatske prijenose s tekućeg na štedni račun, zatim se opustite i gledajte kako vaš novac raste. Istražite i financijske aplikacije s funkcijama poput budžetiranja, postavljanja ciljeva i automatskih prijenosa štednje.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.