Prati nas

Ljubav

teška ljubav

Nesretni ste u braku? Ovo su 4 pokazatelja da živite s narcisom

Brak s osobom koja ima narcistički poremećaj ličnosti može iscrpiti do krajnjih granica. Takvi su ljudi manipulativni, odnos prilagođavaju vlastitim potrebama, a partneru uzrokuju psihičku bol i onemogućuju mu rast i razvoj. Prepoznati narcističke tendencije i njihovo potencijalno štetno djelovanje na vas i vašu obitelj važno je zbog očuvanja emocionalnog zdravlja. 

Objavljeno

|

Kako prepoznati narcističku osobu?
ilustracija: S. Bura/mj

Narcistički poremećaj ličnosti ili narcizam je psihički poremećaj u kojem postoji dugoročan uzorak ponašanja koje karakteriziraju osjećaj samovažnosti (grandioznost), duboka potreba za pažnjom i divljenjem, pretjerana samouvjerenost i nedostatak razumijevanja za osjećaje drugih (empatije).

U nastavku navodimo neke od najčešćih problema s kojima se možete suočiti ako ste u braku s osobom koja pati od narcističkog poremećaja ličnosti. Najprije ćete primijetiti neke od sljedećih uobičajenih problema u braku s narcisom:

1. Ima potrebu kontrolirati brak

Osobe s narcističkim osobinama često zahtijevaju potpunu kontrolu u svojim odnosima. Ta kontrola može biti očita, kao što je direktno upravljanje vašim životom ili čak treniranje fizičke moći nad vama, ali može biti i suptilnija.

Oglas

Kod suptilne kontrole je problem taj što je takva osoba partneru u stanju poremetiti percepciju stvarnosti do te mjere da misli da umišlja da je povrijeđen, kontroliran i nesretan. I zato takav mučan brak može potrajati ne godinama, nego desetljećima. 

Najteži su oblici suptilne kontrole gaslighting (kad vas supružnik odnosno partner ili partnerica navodi da posumnjate u vlastitu percepciju stvarnosti, pamćenje ili zdrav razum). Čest je mehanizam kontrole i optuživanje na način da u vama izaziva osjećaj krivnje, ali i korištenje laskavih riječi kako bi utjecao na situacije. 

2. Natječe se čak i s djecom

Bračni partneri jednom kad postanu roditelju svoju djecu obično stavljaju na prvo mjesto. No narcisoidne osobe možda neće slijediti ovaj obrazac. Umjesto toga, partner s ovim poremećajem može se čak i s djetetom natjecati za pozornost, dok drugi roditelj pokušava razumno posredovati. I kao što kontroliraju partnera, mogu  pokušati kontrolirati i svoju djecu i čak utjecati na njihove misli kako bile u skladu s njihovim vlastitim. Rekli bismo, narcis stalno ‘vodu okreće na svoj mlin’.

3. Ponaša se arogantno i nadmeno

Zbog pretjeranog osjećaja važnosti, partner ili partnerica s narcisoidnim crtama ličnosti može preuzeti zasluge za postignuća koja ste vi (ili zajedno) postigli. Takav partner može imati problem s priznavanjem bilo kakvih uspjeha svog partnera i možda neće ni uvidjeti da preuzima zasluge koje nisu njegove. Kao rezultat toga, on će započeti raspravu ili svađu ako se njihova zasluga imalo dovede u pitanje, jer mogu imati osjećaj da njihov partner pokušava biti bolji od njih. 

Ova vrsta narcizma naziva se ranjivim jer problemi mogu uključivati ekstremnu osjetljivost na kritiku.

4. Pokazuje ekstremnu ljubomoru

Narcisoidni partner može ispoljavati ekstremnu ljubomoru jer želi biti u središtu pozornosti. Također, može se osjećati nesigurno, što može potaknuti potrebu za pretjeranom pažnjom i divljenjem. Ako si utuvi da njihov partner poklanja ljubav i pažnju nekome drugome, čak i članovima obitelji, to može izazvati intenzivnu ljubomoru. 

Narcisi također mogu postati ljubomorni ako smatraju da je netko zabavniji ili inteligentniji od njih. Ova vrsta ljubomore može dovesti do velikih svađa u braku. U težim slučajevima, može doći do emocionalnog zlostavljanja.

Prepoznavanje

Zlostavljanje se ne javlja u svim brakovima s narcisom i ovaj se poremećaj ne očituje kod svih narcisoidnih supružnika jednako. Moguće je održati čak i zdrav brak s partnerom koji takvu osobnost drži u granicama prihvatljivog ponašanja. Međutim, oni koji su u braku s osobom koja hrani svoj poremećaj, doživljavaju podmuklo narcističko zlostavljanje, a ovo su još neki pokazatelji:

Verbalno zlostavljanje: kada partner vješto koristiti riječi kako bi vas kontrolirao i zaplašivao. To može uključivati omalovažavanje, prijetnje, neosnovane optužbe i stavljanje krivnje na vas za sve ono što ne može kontrolirati.

Šarmantna fasada: Narcisoidni partner može izgledati šarmantno pred drugima, dok se iza zatvorenih vrata ponaša potpuno drugačije. Ljudima često neće biti jasno zašto se žalite na njega, kad je tako “divna” osoba.

Pretjerana kontrola: Mogu kontrolirati vaš novac, kuhanje, izlaske s prijateljima na pivo, dobra djela, čak i vašu ljubav prema djeci, a onda će sve to izvrgnuti i iskoristiti protiv vas tako što će vas time emocionalno ucjenjivati.

Fizička agresija: Tek u ekstremnim slučajevima može doći do fizičke agresije, uključujući bacanje predmeta, uništavanje imovine i fizičko napadanje partnera ili partnerice.

Kako dalje ako ste u braku s narcisom

Ponekad prođu godine i desetljeća da jedan partner kao začaran trpi narcisoidne ispade drugoga. Kad uvidi da ne može dalje, obično se povjeri nekome bliskome, ali ubrzo shvaća da mu treba i profesionalna pomoć. Psihoterapeuti su obrazovane osobe koje najbolje mogu pomoći u identificiranju problema i davanju prijedloga za njihovo rješavanje. 

Drugi korak može biti bračno savjetovanje, ali je jasno da se i partner oko toga mora složiti i sudjelovati u procesu ozdravljenja braka. Čak i ako pristane da si pomognete udvoje, uputno je uz to potražiti individualnu terapiju za dodatnu pomoć u procesuiranju svojih emocija i iskustava u braku.

Najnovija istraživanja pokazuju da je online savjetovanje jednako učinkovito kao i osobni susreti pa, ako je vam je tako lakše dogovarati sastanke, možete se odlučit za ovu opciju. Samo nemojte odgađati, narcisi znaju emocionalno potpuno slomiti svoje supružnike.

Ako se pak suočavate s pravim zlostavljanjem i razmišljate o razvodu, svakako potražite usluge odvjetnika za obiteljsko pravo.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.