Kuhinja

Ne bacajte talog kave, napravite hladan osvježavajući napitak

Poslužite hladnu kavu onakvom kakva jest, izravno iz hladnjaka ili je prelijte preko leda uz dodatak mlijeka, šlaga ili neke biljne alternative, ako to želite.

Objavljeno

|

Bilo da kuhate tursku kavu ili radite espresso, bitno je ograničiti vrijeme u kojem će mljevena kava imati kontakt s vrućom vodom. Stručnjaci kažu da kod klasične pripreme kave, tekući dio treba odvojiti od taloga najkasnije za četiri minute, a kod espressa je to vrijeme bitno kraće, kako u tekućinu ne bi prešlo previše kofeina ili gorčine.

Ali, talog kave i dalje u sebi zadržava dosta okusa i kofeina pa ga možete iskoristiti za pripremu hladne kave koja je cijenom poprilično skupa, ako je kupujete u dućanima pakiranu u tetrapake ili limenke. Razlog visokoj cijenu su duljina pripreme i, naravno, pakiranje.

Hladna kava je manje kisela i manje gorka od vruće kuhane kave, ali je prilično jaka, čak i kada je napravljena od taloga kave, zbog dugog vremena infuzije. Posebno ako imate espresso aparat, priprema hladne kave jest jednostavan postupak koji vam omogućuje da u frižideru uvijek imate vrč hladnog osvježavajućeg napitka koji će vas “podignuti” za toplinskih valova.

Tom Hunt, stručnjak za takozvani zero waste životni stil za The Guardian kaže da talog kave u zamrzivaču možete čuvati neograničeno dugo, a moguće ga je i posušiti na suncu i potom čuvati u zatvorenoj staklenci na sobnoj temperaturi. Naime, spomenuta životna filozofija nastoji na najmanju moguću mjeru reducirati svakodnevni otpad te reciklira tamo gdje god je to moguće.

Za pripremu tri do četiri šalice hladne kave Hunt koristi 350 grama taloga kave (turske ili iz espresso aparata) te prirodni zaslađivač poput meda, agavinog sirupa ili običnog šećera. Talog kave stavi u keramičku ili staklenu posudu, prelije ga s litrom (najbolje filtrirane) vode, a potom doda zaslađivač.

“Čvrsto zatvorite posudu, stavite u hladnjak i ostavite da se infuzira od 16 do 18 sati. Procijedite smjesu kroz filter za kavu, muslin ili sito u čistu posudu u kojoj ćete je čuvati do tjedan dana u hladnjaku”, savjetuje Hunt i dodaje: “Poslužite hladnu kavu onakvom kakva jest, izravno iz hladnjaka ili je prelijte preko leda uz dodatak mlijeka, šlaga ili neke biljne alternative, ako to želite.”

Exit mobile version