Prati nas

Ljubav

sretni do smrti

‘Naš brak bio je sretan jer smo se držali ovih pet pravila’

Brak je jedno od najkompleksnijih i najintimnijih odnosa koje možemo imati u životu. Iako ne postoji univerzalan recept za uspješan brak, postoje određene vrijednosti i principi koji mogu značajno doprinijeti sreći u zajednici dvoje ljudi. Pročitajte ispovijest žene koja dijeli ključne razloge zbog kojih je svoj brak smatrala sretnim.

Objavljeno

|

Savjeti za sretan i kvalitetan brak.
ilustracija: S. Bura/mj

Naučila je, piše na stranicama za razmjenu iskustava Quora 65-godišnja Maja, mnogo toga tijekom 27 godina braka koji je završio samo zato što je on preminuo.

“Voljela sam svog muža, on je volio mene, i voljeli smo naš život zajedno. Unatoč životnim poteškoćama, imali smo prekrasan život. Naš brak je bio uspješan zato što smo oboje razumjeli da veza zahtijeva trud i predanost, svaki dan. Voljela sam svog supruga i to sam mu pokazivala, on je volio mene i naglas smo govorili da volimo život koji smo izgradili.”

Poštovanje

“Poštovali smo jedno drugo od samog početka i znali smo da bez poštovanja nema prave veze. Kad god bi nastali problemi, rješavali smo ih razgovorom, bez vikanja, vrijeđanja ili zadržavanja zamjerki.”

Oglas

Ljuti se, odljuti se

“Naučila sam da je važno izreći ljutnju i bila sam ljuta, ne mogu reći da nisam. Ali, imali smo dogovor da brzo prijeđemo preko ljutnje i zamjerki jer samo tako možemo ići naprijed zajedno. Sve ostalo bilo bi zagorčavanje života jedno drugome. Osvijestili smo da moramo promisliti tjeramo li zlovolju zbog ega pa bi onda onaj koji se ljuti uspio popustiti.”

Podjela kućanskih poslova

“Dijelili smo odgovornosti kod kuće, bez obzira na zahtjevne poslove. Znali smo da je svaki posao važan i da se privatne, odnosno kućne obveze, moraju podijeliti. Nikad nismo zaboravili cijeniti jedno drugo i trudili smo se ništa ne uzimati zdravo za gotovo. Mali trenuci, one sitnice koje su nas povezale na početku, uvijek su bile prisutne u našem životu. Znao je da volim kavu s toplim mlijekom, a on je pio s hladnim. Ponekad bi moju posipao cimetom, baš kako volim.”

Bez sputavanja

“Također, održavali smo svoje individualnosti. Imali smo svaki svoje interese, hobije, snove i planove, i podržavali smo jedno drugo u svemu. Nismo se mijenjali da bismo udovoljili jedno drugome, jer smo znali da se volimo baš onakvima kakvi smo bili kad smo se upoznali. Rasti zajedno kao partneri, a ne razdvajati se, to je bila naša filozofija.”

Stup obitelji prije i poslije djece

“Kad smo dobili djecu, nismo zaboravili da smo prvo bili partneri, samo nas dvoje. Naša ljubav prema djeci bila je neizmjerna, ali smo uvijek pazili da naš odnos ostane snažan jer smo znali da smo mi temelj te obitelji. Djeca dođu i odu, ostali smo mi.”

Lijepe uspomene griju srce

“I najvažnije, bili smo svjesni da svaki odnos jednom završi, na ovaj ili onaj način. Moj suprug je preminuo, ali ljubav koju smo imali i sve što smo izgradili zajedno, ostaje u mom sjećanju koje me grije pri pomisli koliko smo bili sretni i uspješni u našem braku.”

Je li i vaš brak ovako sretan? Što smatrate zaslužnim za to?

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.