Prati nas

Vijesti

200 eura

Međimurska županija će dijelu umirovljenika sufinancirati dom

D s jedne strane Međimurska županija ima najjače gospodarstvo, tamošnji umirovljenici imaju najniže mirovine u zemlji.

Objavljeno

|

Ljubica Horvat jedna je od kandidatkinja za subvencionirani dom.
Ljubica Horvat (scr: HRT)

Kao i u cijeloj zemlji, na području Međimurske županije sve je više starih i bolesnih osoba. Zbog niskih mirovina mnogi si ne mogu priuštiti smještaj u domovima za stare i nemoćne. Stoga će Međimurska županija od sljedećeg mjeseca umirovljenicima s najnižim mirovinama početi sufinancirati cijenu boravka u Domu, javlja HRT.

Čakovečka umirovljenica Ljubica Horvat 36 je godina radila u jednoj trgovačkoj tvrtki i ima mirovinu od 400 eura. Kod kuće se brine o bolesnom suprugu čija je mirovina tek neznatno viša. Jasno joj je da se bliži vrijeme kad će pomoć trebati oboje, a oči zasuze od pomisli da si sa svojim mirovinama smještaj u Domu za starije neće moći priuštiti. Županijska subvencija od 200 eura, daje nadu, kakvu, takvu.

“Jesmo potencijalni kandidati za dom. I za ovu subvenciju? I za subvenciju koju toplo pozdravljamo, jer kako da kažem, svaka pomoć je dobro došla”, rekla je Ljubica Horvat, umirovljenica iz Čakovca.

Oglas

Vijest je razveselila i druge međimurske umirovljenike, pa svakoga dana dolaze u prostorije čakovečke Udruge, kako bi se raspitali o pojedinostima. “Nadam se da će svi oni umirovljenici koji udovoljavaju uvjetima te odluke da će se javiti i dobiti to sufinanciranje. U svakom slučaju za pozdraviti je takva odluka”, dodaje Franciska Četković, predsjednica Udruge umirovljenika Grada Čakovca.

I dok s jedne strane Međimurska županija ima najjače gospodarstvo, tamošnji umirovljenici imaju najniže mirovine u zemlji. Jer većina njih, osobito žene, radni su vijek proveli u tekstilnim i obućarskim tvrtkama u kojima su plaće bile niske.

“S obzirom na to da mi ne možemo kao jedinica lokalne i regionalne samouprave utjecati na visinu mirovina, onda je to jedna naša financijska potpora da olakšamo upravo onim umirovljenicima koji imaju mirovine ispod 400 eura da imaju sufinancirani Dom, da nam slučajno netko tko treba dom, a ne može si ga priuštiti, jer možda nema djecu, da ne ostane doma”, kaže Matija Posavec, međimurski župan. Pravo na 200 županijskih eura imat će oko 350 međimurskih umirovljenika.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.