Prati nas

Povjerljivo

Obiteljski sukob

Mika (62): ‘Živjela sam s bakom i djedom, majka i tu kuću ostavlja polubratu’

Gospođa Mika, 62-godišnja umirovljenica, suočava se s teškim životnim izazovima. Nakon smrti bake i djeda koji su je odgajali, ostala je sama u kući koja sada postaje predmet sukoba s polubratom, iako je on već naslijedio majčin stan. Frustracije zbog obiteljskih nesuglasica samo pogoršavaju njezine dvije ozbiljne bolesti.

Objavljeno

|

Umirovljenica Mika (62) živi sama u trošnoj kući u kojoj je odrasla, s malom mirovinom, blokiranim računom i ozbiljnim zdravstvenim problemima. Polubrat joj stvara probleme zbog nasljedstva, iako je već naslijedio stan od majke. Mika se suočava s manipulacijama i prijeti joj sudski spor kako bi zaštitila svoja prava.
ilustracija: S. Bura/mj

Umirovljenica Mika (62) posljednjih 12 godina, otkako se razvela, živi sama u trošnoj kući u kojoj odrasla uz baku i djeda. Ima malu mirovinu, blokiran račun i teško je bolesna, zato joj treba duševni mir. No, polubrat joj stvara probleme jer želi nasljedstvo čak i nad tom kućom, iako mu je majka prepisala poveći stan.

“Imam malu mirovinu i kuća u kojoj živim nije u najboljem stanju, ali to je kuća u kojoj sam odrasla samo s bakom i djedom, majka me nikad nije odgajala. Ona je živjela u svom trosobnom stanu i taj je stan već prepisala na mog polubrata. No, kako je od svojih roditelja ona naslijedila i ovu kuću, sada sam u situaciji da polubrat majku ‘grli i ljubi’ i svaki je dan nagovara da mu je prepiše.”

Brat kao majstor manipulacije

“Nemam mogućnosti sudjelovati u adaptaciji kuće, a oni već govore kako joj je polubrat pomogao kod renoviranja, što nije istina. Smatram da je nepošteno djecu ucjenjivati i dopuštati nekome da koristi starost i nemoć roditelja kako bi se manipulacijama dočepao imovine. Kao starija kći imam pravo na nužni dio, uz činjenicu da sam u toj kući odrasla i da majka nikada nije brinula o meni. Čini se da će me zbog svega čekati sudski postupak kojim ću morati pokušati ostvariti i to svoje pravo”, objašnjava gospođa Mika u pismu.

Oglas

Savjeti koje oko sličnih tema i dilema navode psiholozi i životni savjetnici, čita ona, glase da je najvažnije sjesti za stol i dogovoriti se. “E pa, to u mojoj obitelji nitko neće uvažiti jer se takve stvari kod nas rade iza leđa i u četiri oka. Majka namjerno odbija moju pomoć, pa čak i da joj počistim po stanu, a sve kako bi mogla reći da je sve pomogao polubrat. On mi pak svesrdno stvara probleme jer mu je već obećana kuća.”

Zagorčava joj život

“Ide toliko daleko da mi je kod popravka cijevi u mojoj kuhinji namjerno začepio odvod vode, a kod radova u kupaonici mi je zatvorio toplu vodu. Svi znaju da sam onkološki bolesnik i dijabetičar. Pa kako mi može tako zagorčavati život? Imam 62 godine i blokiran račun jer sam uslijed razvoda nakon 30 godina braka gola i bosa izašla iz suprugove kuće. Ta kuća je glasila na svekrvu i time se ta obitelj zaštitila da meni ne pripadne ništa. Kad je svekrva umrla naslijedio ju je bivši suprug, iako sam tijekom godina radila i uzimala kredite za dovršenje te kuće”, priznaje nam. 

Ni centa, svjedoči, nije dobila nakon razvoda, a krediti su joj ostali. “U jednom trenutku mi je blokiran račun jer više nisam mogla podmirivati kredite. Ponovo ističem da svaka životna priča ima i drugu stranu. Rado čitam životna iskustva vaših čitatelja, kao i vaše savjete, no na žalost savjeti nisu uvijek primjenjivi na sve i čini se da ne vrijede za moj slučaj jer tu razgovora nema”, napisala je gospođa Mika ističući još jednom da je najžalosnije kad članovi obitelji ne znaju sjesti za stol, razgovarati i dogovoriti se, umjesto povlačenja po sudovima. 

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.