Prati nas

Povjerljivo

svatko sebi

Manda (69): ‘Snahe su se posvađale, odlično se provodim sama’

Umirovljenica Manda otkriva nam da svake godine u kasno proljeće iz Splita seli u svoju kuću na Hvaru, a ondje se tijekom ljeta izmjenjuju i njezini sinovi s obiteljima. No, ne i ove godine.

Objavljeno

|

Mandine snahe su se posvađale i odbile ljetovati zajedno u obiteljskoj vikendici na Hvaru.
ilustracija: S. Bura/mj

Svađa između dviju mladih obitelji dovela je do toga da su si, iako imaju obiteljsku kuću na moru, platili godišnje odmore što dalje jedni od drugih.

“Iskrena da vam budem, razlog svađe mojih snaha toliko je glup da ga se normalan čovjek sutradan ne bi više ni sjetio. Ali one su si toliko zamjerile da se cijelo ljeto nitko nije pojavio na moru. Ni sinovi, ni snahe, ni unuci. Ova kuća je prvi put nakon pedeset godina prazna, evo vidite što može napraviti ženska nepromišljenost”, govori nam gospođa Manda.

Odnosi među snahama poremetili su se još prošle jeseni. “Snaha koja je bila prva na godišnjem ostavila je tu dosta stvari i hrane da imaju kad budu dolazili u rujnu. Nakon prvog vikenda je sve po kući pregledala i pomahnitala i onda zvala ovu drugu snahu urlajući na nju da samo dovuče svoju lijenu guzicu na more, da im sve pojedu i da nikad ne počiste za sobom kad odu.”

Oglas

“Srećom ja za sebe imam ljetnu kuhinju i sobicu, a oni se izmjenjuju u kući, koja je mala i prizemna, jer im treba više mjesta s djecom. Ovako barem nisam umiješana u svađu”, govori nam.

Red i raspored

Ne miješa im se, kaže nam, nikad puno u red i raspored, ali vidi da je jedna snaha sklonija uređivanju okućnice, kuhanju i čišćenju. “Njoj onda strašno smeta što je ova druga potpuno ležerna u svakom pogledu, doduše ni meni ta prevelika opuštenost nije uvijek po volji, ali šutim. Radije skuham malo više i dam djeci nešto toplo pojesti, a ona i sin neka jedu nareske ako žele i cijeli dan, odrasli su ljudi”, doznajemo.

No, tu preopuštenost šogorica ne želi tolerirati. ”Kad je lani u rujnu ova druga snaha došla na more i pogledala u spremicu, i vidjela da su joj pojeli sav krumpir, tjesteninu, gotove umake, popili cijeli paket mlijeka, počistili neko piće, mineralne i ostavili prazan frižider, koji k tome nije blistao od čistoće, pobjesnjela je. Razumijem je, ali malo je pretjerala, čulo je se na drugi kraj sela kako viče”, otkriva nam.

“Odlično mi je”

I tako se dogodio raskol, kada jedna ni druga obitelj više nije htjela u kuću na Hvaru. “Platili su si ljetovanje svatko za sebe. Ne mogu se izjesti zbog njih jer ionako nisu uvažili nijednu moju rečenicu. Provodim odlično ljeto, sama. Imam svoj mir, tišinu, svoje vrijeme, rutinu.”

“Ujutro odem susjedi na kavu ili ona dođe k meni, nešto lagano si pripremim za ručak, odmaram, predvečer smo nas nekoliko žena zajedno na plaži. Udovica sam već sedam godina i navikla sam biti sama. A snahe, kako žele, neka se sinovi koprcaju s njima, ja ma jok neću”, rekla je.

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.