Ljubav

Male tajne kako se ponovo zavoljeti ako ste usamljeni u dugom braku

Osjećaj usamljenosti u braku teško je podnositi iz dana u dan, a da se uz supružnika osjećaju samima potvrđuju nam mnogi naše čitatelji i čitateljice. Postoje načini da se to promijeni nabolje, ali to nikako ne ide preko noći. Mnogi nam čak priznaju da su davno digli ruke, ali nisu sretni. Zato, ne odustajte!

Objavljeno

|

Nedavno smo pisali kako prepoznati da ste usamljeni u braku, kako biste znali kako na vrijeme spasiti odnos dok stvari ne odu iza granice popravljivosti. No što učiniti, ako ste osvijestili problem? Psiholozi na Choosing therapy savjetuju što sve možete učiniti da biste spasili takav brak

Razgovarajte o svojoj usamljenosti s partnerom

Čim ljudi čuju “razgovarajte”, jedan se zajapuri i kaže da tu nailazi na zid. No valja reći da jedna strana često navaljuje s optužbama, a to naravno vodi u svađu, ili zatvaranje drugog partnera koji se osjeća napadnuto. Dobro bi bilo da svatko iznese kakvo partnerovo ponašanje i koje geste mu pružaju osjećaj ljubavi. Tako bi se svatko sa svoje strane mogao više fokusirati baš na to.

Odličan način za započinjanje razgovora mogao bi biti: Nisam siguran/sigurna je li ovo samo faza kroz koju prolazim, ali u posljednje vrijeme imam osjećaj da smo sve manje povezani. Nedostaješ mi. Jesi li i ti to osjetio/la? Kako ti gledaš na to?

Otkrijte što se promijenilo u braku

Važno je osvrnuti se i razmisliti o obrascima ponašanja, stilu komunikacije i promjenama koje su se dogodile tijekom braka. Možda je jedno od vas dobio novi posao, možda ste se preselili ili ste u kasnijim godinama dobili treće dijete? Teško je točno odrediti kada su se stvari promijenile, ali je korisno razmisliti o promjenama životnog stila koje su možda utjecale na brak.

Postavljajte pitanja

Zanimajte se kako je partneru prošao dan, kako se osjeća, s čime se bori i je li pod stresom. Pitajte ga čemu se raduje ili što očekuje, koji su njegovi ciljevi i kako mu možete pomoći. To će vam pomoći da vi i vaš partner počnete aktivnije dijeliti svakodnevicu, što će poboljšati međusobno razumijevanje.

Prakticirajte aktivno slušanje

Slušanje jedno drugoga znači da partnera uvažavate čak i ako se oko nečega ne slažete s njim. Kada komunicirate o svojim emocijama, dopustite si da budete ranjivi i ne osuđujte jedno drugo. To može stvoriti dublju povezanost para.

Izbjegavajte igranje igre krivnje

Kada se jedna osoba u braku osjeća usamljeno i uznemireno, obje osobe u braku gube. Brak je timski sport i okrivljavanje vašeg suigrača neće vam pomoći da oboje uspijete. Važno je biti svjestan svojih osjećaja i raditi na njihovom razumijevanju.

Također je važno komunicirati osjećaje na zdrav način. Ako vaš partner ne prihvaća da postoji problem i ne želi odvojiti vrijeme da vas sasluša i razmotri vaše potrebe i emocije, obratite se bračnom savjetniku.

Smijte se zajedno

Unesite humor u vezu. Nije sve tako ozbiljno. Često su parovi toliko pod stresom da zaborave samo se smijati, zabavljati i biti veseli kad su zajedno.

Napravite plan za povezivanje, osmislite rituale

Osmislite plan kako ćete se više povezati. Popravljanje odnosa mora biti s namjerom, ne događa se to samo tako. Izgradnja “rituala povezivanja” može biti izvrstan početak kojim ćete smanjiti osjećaj usamljenosti.

Rituali mogu biti nešto što radite svakodnevno. Prvi neka bude kratki jutarnji poljubac. Navečer u određeno doba možete zajedno leći na kauč i razgovarati o svom danu, maziti se, iznijeti zajedničke planove za vikend i slično. Važno je imati svakodnevne i tjedne rituale kako biste vi i vaš partner ostali povezani.

Prakticirajte ljubaznost prema partneru

Uključite male geste ljubaznosti prema partneru kako biste mu pokazali da vam je stalo. Na primjer, pripremite mu obrok, obavite neki zadatak za njega ili mu pomozite s nečim s čime se bori. Budite spontan, priredite piknik i idite gledati zalazak sunca, iznenadite partnera nečim što ne očekuje kao što su doručak u krevetu, mala poruku na noćnom ormariću. To će prekinuti rutinu.

Izrazite zahvalnost

Pokažite zahvalnost jedno prema drugome, recite jedno drugome koliko ste si važni. Razgovarajte o stvarima koje ste zajedno prevladali i koliko ste kao par jači zbog toga. Pohvalite jedno drugo i razgovarajte o stvarima koje volite jedno kod drugog. Zahvalite se čak i za male stvari (kada vaš partner ustane da vam donese čašu vode koju ste tražili, i slično).

Prisjetite se što vas je spojilo

Razmišljanje o uspomenama ili gledanje fotografija s putovanja, događaja ili vašeg vjenčanja može biti korisno za prisjećanje na ono što vas je povezalo na početku. Razgovarajte o dragim uspomenama, onome što ste nekad voljeli raditi zajedno, što ste voljeli jedno kod drugog i aktivnostima koje su vas povezivale.

To su odlični podsjetnici na ono što vas je spojilo i slijedeći to možete unijeti promjene u odnos kako biste se ponovno osjećali povezano. Na primjer, ako ste se vi i vaš partner nekad povezivali na planinarenju, pokušajte ponovno započeti tu aktivnost.

Prilagodite očekivanja

Ne možemo očekivati da će partnerski odnos ispuniti apsolutno sve naše potrebe. Partner zauzima važno mjesto u našim životima, i taj odnos bi nas trebao ispuniti na mnogo načina, ali ne može biti jedini odnos koji nas ispunjava.

Često nas očekivanja od partnera i odnosa ostavljaju razočaranima i neispunjenima, stoga možda trebamo prilagoditi svoja očekivanja. Potrebni su nam prijatelji, kolege i poznanici sa sličnim interesima kako bi nam pružili ispunjenje u drugim područjima.

Što je vama pomoglo?

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

Exit mobile version