Vrt

Listovi pelargonija puni su rupa, evo kako im možete pomoći bez kemije

Redovito pregledavanje i ručno uklanjanje štetnika ključ je očuvanja zdravlja pelargonija, dok je upotreba pesticida zbog štetnog učinka na okoliš opravdana samo u težim slučajevima.

Objavljeno

|

Pelargonije, klasičan balkonski dragulj, tijekom ljeta često privlače pažnju ne samo ljubitelja cvijeća nego i nepozvanih gostiju – gusjenica moljaca. Ove štetnike mnogi prepoznaju po karakterističnim rupama koje se pojavljuju na listovima lončanice, bilo da su u potpunosti pojeli dio lista, bilo da su izjeli tkivo ispod gornje kutikule, a što je češći slučaj kod puzavih pelargonija.

Upravo nam se s ovim problemom javio čitatelj koji nam je poslao naslovnu fotografiju. Iako postoji nekoliko vrsta moljaca koje mogu uzrokovati ovakva oštećenja, u Hrvatskoj se najčešće susrećemo s gama sovicom (Autographa gamma) čija gusjenica obožava pelargonije, ali i brojne povrtne kulture.

Važno je znati da gusjenice, uglavnom, tijekom dana ostaju skrivene na naličju listova, dok noću izlaze u potragu za hranom, žderući zelenu masu biljke. Iako je oštećenje lišća neestetsko, srećom, rijetko je toliko ozbiljno da bi utjecalo na rast pelargonija ili njihovu sposobnost cvjetanja. No pojava golobrsta u zapuštenijih lončanica nije isključena.

Temeljito pregledavanje lišća

Kako biste spriječili veća oštećenja, važno je redovito pregledavati pelargonije, osobito od svibnja nadalje. Ručno uklanjanje ovih štetnika jednostavna je, ali vrlo učinkovita mjera. I zato pregledajte donje plohe sve do jednog lista, jer na jednom ili više njih krije se izvor problema. Ako slabije vidite, obavezno stavite naočale jer je riječ o životinjicama koje se bojom stapaju s listom na kojem borave.

foto: Sandro Bura

Iako su pesticidi legitimna opcija, njihova primjena u slučaju napada gusjenica na nekoliko lonaca pelargonija nije opravdana, s obzirom na štetu koju čine okolišu. Stoga našem čitatelju preporučamo mehaničko uništavanje neželjenih gostiju.

Exit mobile version