Vijesti

Konačno potvrđeno, stiže 13. mirovina! HDZ: ‘Ne bojte se, nismo odustali’

13. mirovina će se isplaćivati prema godinama staža. Prema ranijim najavama, odredit će se faktor kojim će se množiti godine staža i čini se da vladajući nisu odustali od tog modela.

Objavljeno

|

Državni tajnik u Ministarstvu mirovinskog sustava Ivan Viduš (HDZ) za RTL je komentirao niz promjena koje bi trebale olakšati život financijski presahnulim umirovljenicima. Između ostalog, Vlada će se upustiti u izmjene formule usklađivanja mirovina.

“Trenutna formula je 70:30. Međutim, naše je obećanje u programu rada Vlade, u programu koji smo si zadali da taj omjer promijenimo na 85: 15 prema povoljnijem indeksu”, kazao je.

U planu je, dodaje, s tim krenuti što prije pa bi se nova formula trebala naći u zakonodavnoj proceduri krajem ove ili iduće godine. “Međutim, mi od toga nećemo sigurno odustati. Svjesni smo da smo imali zaista velikih problema s troškovima života. Zato smo imali sad već šest paketa Vlade u kojem je fokus bio na umirovljenike. Imali smo tih osam jednokratnih dodataka”, objasnio je Viduš.

Govoreći o potencijalnoj isplati još jednog jednokratnog dodatka, a kojeg smo nazivali i inflatornim i energetskim, Viduš je odgovorio: “Mislim da je bolje da se usmjerimo na taj dodatak o kojem smo razgovarali sa socijalnim partnerima u Nacionalnom vijeću za umirovljenike. Mislim da je to i njima i nama zaista važno. Želimo da to bude što bolje osmišljeno, da bude što primjerenije.

O tom godišnjem dodatku, a kojeg se kolokvijalno naziva i 13. mirovinom, detaljnije kaže: “Nećemo ništa napraviti preko noći i cijelo vrijeme smo u razgovoru, prije svega kroz Nacionalno vijeće za umirovljenike. Prema tome, vidjet ćemo što je moguće. Trudit ćemo se da taj iznos bude, naravno, što veći. Međutim moramo voditi računa o održivosti proračuna. Na vrijeme ćemo obavijestiti javnost i prije toga socijalne partnere o modalitetima. Ono što se nama čini dobro da on bude po godini ostvarenog staža, dakle po godini staža, da se onda računa i godišnji dodatak.”

13. mirovina kao dar za Božić?

Precizan vremenski okvir HDZ-ov državni tajnik ne otkriva, tek kaže da će “sve te prijedloge krajem 2024 uputiti u zakonodavnu proceduru” i umiruje umirovljenike riječima da mogu biti sigurni da HDZ od obećanih promjena neće odustati.

No ipak, mogu li hrvatski umirovljenici računati na 13. mirovinu već ovoga Božića? “Zaista ćemo pokušati što prije odgovoriti na ta pitanja, ali kažem, prerano je za reći. Naravno, to ovisi o modelu, kako će izgledati i koliko će on koštati”, zaključuje Viduš za RTL.

Exit mobile version