Prati nas

Mozaik

Niste sami na svijetu

Kako pristojno čekati u redu? Evo što kaže bonton

Bonton nije samo pitanje pravila, on je pitanje našeg odnosa prema ljudima i svijetu oko nas. A on se možda najbolje vidi u redovima pred blagajnama supermarketa.

Objavljeno

|

Od pošte do supermarketa, način na koji čekamo svoj red otkriva našu pristojnost. Strpljenje, poštivanje osobnog prostora i ljubaznost ključna su pravila koja čine čekanje ugodnijim i pokazuju našu kulturu. Saznajte kako bonton u redovima odražava vaš karakter.
ilustracija: S. Bura/dl

Od pošte preko liječničkih čekaonica pa sve do supermarketa, način na koji čekamo svoj red pokazuje kako smo odgojeni, a često i kakve smo osobe. Strpljenje, poštivanje osobnog prostora i ljubaznost, tri su najvažnija pravila koja moramo slijediti.

Iako vam se čini da je čekanje u redu čisti gubitak vremena, ne zaboravite da su svi koji čekaju, recimo pred blagajnom, tamo s istim ciljem. Nervoza neće riješiti problem. Naprotiv, mir i smirenost pokazuju poštovanje prema drugima i čine čekanje lakšim.

Ne približavajte se previše osobi ispred vas – dopustite joj da diše. Posebno u vremenima kada su zdravstvene mjere u fokusu, držanje pristojne udaljenosti znak je brige i obzira.

Oglas

Posebno je nepristojno i neprihvatljivo gurati se ili pokušavati preteći druge u redu. Svaka osoba ima pravo na svoje mjesto, a red se ne preskače. Time pokazujete poštovanje i razumijevanje za druge, a to je minimum za osobu koja se smatra pristojnom.

Dok čekate, budite diskretni. Glasni razgovori ili, još gore, razgovaranje na speakerphone, glasno pokazuju nedostatak kućnog odgoja i obzira. Ako baš morate telefonirati, učinite to tiho i kratko, kako biste zadržali mirnu atmosferu oko vas.

Kada dođete na red, budite spremni. Pripremite novac ili karticu unaprijed kako biste što brže obavili kupnju. Time ne samo da pokazujete poštovanje prema onima iza vas, već i olakšavate posao blagajnicima. Ako primijetite stariju osobu, trudnicu ili nekoga tko je slabijeg zdravlja, ponudite im da idu ispred vas. Ova mala gesta može uljepšati dan nekomu kome je potrebna, a vama donijeti osjećaj ispunjenja.

Kada napokon stignete do blagajne, ne zaboravite na osmijeh i ljubaznu riječ. Pozdravite blagajnika i zahvalite se na usluzi. Ljubaznost nije samo formalnost, ona je temelj civiliziranog društva. To su mali trenuci u kojima pokazujemo koliko smo zaista pristojni, obzirni i kulturni. Jer bonton nije samo pitanje pravila, on je pitanje našeg odnosa prema ljudima i svijetu oko nas.

Pišite Bebi

Želite li se posavjetovati s našom stručnjakinjom za lijepo ophođenje, iznijeti mišljenje, postaviti pitanje ili skrenuti pozornost na neku temu iz područja uljuđenog ponašanja, možete to učiniti putem web obrasca Draga Beba.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.