Prati nas

Mozaik

Comme il faut

Kada žene, a kada muškarci skidaju kape i šešire? Evo što kaže bonton

Bonton propisuje kada ga skinuti i kada ga staviti. Jer, ako to ne znate, komotno biste mogli nositi i lonac na glavi. Naime, pravilno nošenje šešira može biti ključni detalj stila, no šešir je prvenstveno “alat” za prakticiranje uglađenosti.

Objavljeno

|

Pravilno nošenje šešira može biti ključni detalj stila, ali i znak uglađenosti. Naučite bonton nošenja kapa i šešira – od skidanja u zatvorenim prostorima do pravila za dame i gospodu. Otkrijte kako istaknuti svoj stil i pokazati poštovanje u različitim situacijama.
ilustracija: S. Bura/mj

Dobro odabrane kape i šeširi mogu biti vrijedan akcent pa čak i glavni nositelj nečijeg stila, no ponekad ih u društvenim situacijama valja skinuti. Ako znate kada, to je možda još važniji dio vašeg uglađenog stila od samog “naglavnog pokrivala”.

Iako su neka pravila bontona iz prošlosti možda zastarjela, poznavanje osnovnih pravila i dalje može biti korisno i zabavno. Važno je znati da se pravila razlikuju za žene i muškarce. Ili ćemo reći, za dame i gospodu.

Muškarci će tako šešir ili kapu skinuti kad ulaze u zatvorene prostore, prvenstveno pri ulasku u restorane, kafiće ili dok sjedite za stolom. Iznimka je sjedenje za šankom, gdje je prihvatljivo zadržati kapu ili šešir na glavi. Ponosno će izložiti tjeme i prilikom intoniranja nacionalne himne, prolaska nacionalne zastave u paradi ili prolaska pogrebne povorke. Ovo vrijedi za baš sve vrste kapa, uključujući i bejzbolske.

Oglas

Dopušteno je nositi šešir ili kapu u javnim prostorima kao što su predvorja, dizala, hodnici ili javni prijevoz. Međutim, prilikom ulaska u privatne prostore, poput nečijeg ureda, doma ili stana, kapu treba skinuti. I prilikom ulaska u kazalište ili kino, šešir se skida kako ne bi ometala pogled drugih posjetitelja. U većini religijskih objekata, muškarci ne nose kape i šešire, osim ako je to dio vjerske prakse.

Tradicionalno, muškarci skidaju kape i šešire u prisutnosti dame ili je lagano podignu u znak pozdrava. Kapa ili šešir se može vratiti na glavu nakon što se mimoiđu ili započnu razgovor.

Za žene su pravila labavija

Općenito, dame mogu zadržati šešire, bilo da su unutra ili vani, jer se šešir smatra modnim dodatkom koji upotpunjuje odjevnu kombinaciju. Izuzetak su kape za kišu ili zimske kape koje se nose radi topline.

Štoviše, damski šeširi, osobito oni koji se smatraju modnim dodacima, mogu ostati na glavi tijekom intoniranja himne, prolaska zastave ili pogrebne povorke. Međutim, sportske ili uniseks kape, poput bejzbolskih, trebale bi se skinuti.

Ako šešir ometa pogled drugih u kazalištu ili na bilo kojem drugom događaju, bolje je skinuti ga. Ne želite biti ona gospođa o kojoj se priča!

S kapama i šeširima oprezno!

Kada skinete kapu ili šešir, držite je tako da je vanjska strana okrenuta prema van. Najjednostavnije je pridržati ih uz prsa dok stojite ili staviti na koljeno dok sjedite. Nikada ne pokazujte unutrašnjost šešira ili kape. To bi bilo ravno društvenom samoubojstvu! Također, nepristojno je dodirivati nečiji šešir ili kapu bez dopuštenja, a još bi bilo gorje nataknjivati ih sebi na glavu. Prste k sebi kad su tuđi šeširi u pitanju!

Bez obzira volite li nositi kape i šešire svakodnevno ili samo povremeno, pravilno nošenje i skidanje ovog pokrivala odraz je vašeg osobnog stila i kulture. Neka sve bude comme il faut!

Pišite Bebi

Želite li se posavjetovati s našom stručnjakinjom za lijepo ophođenje, iznijeti mišljenje, postaviti pitanje ili skrenuti pozornost na neku temu iz područja uljuđenog ponašanja, možete to učiniti putem web obrasca Draga Beba.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.