Prati nas

Vrt

Omiljeno povrće

Kada su paprike zrele za branje i kako ih brati?

Paprika je svestrano povrće koje se može pripremati i konzervirati na bezbroj načina. Ne čudi stoga što pripada najpopularnijim vrstama koje uzgajaju vrtlari amateri.

Objavljeno

|

Kada su paprike zrele za branje i koliko se mogu čuvati u svježem obliku?
ilustracija: S. Bura/mj

U rodnim godinama branje paprike može biti pravo zadovoljstvo, no važno je pridržavati se nekih pravila kako bi berba bila ugodna i korisna. Naime, ako berete ljute paprike, obavezno nosite rukavice.

Ljute paprike sadrže kapsaicin, tvar koja im daje ljutinu, a koja može izazvati iritaciju kože. Ovaj alkaloid zbog toga ima i medicinsko značenje kao sastojak antireumatskih krema i drugih pripravaka koji izazivaju žarenje i pojačanu cirkulaciju na mjesto vanjskog nanošenja.

Zanimljivo, čak i neke slatke paprike mogu sadržavati dovoljno kapsaicina da izazovu nelagodu. Nakon berbe, temeljito operite ruke, osobito prije nego što idete na toalet ili dodirujete oči.

Oglas

Kada je paprika zrela za branje?

Paprika se bere kada dostigne svoju punu veličinu. Vrtlari amateri beru je svakih nekoliko dana, sukcesivno kako plodovi zore. Ne morate čekati da paprika promijeni boju u crvenu prije berbe. Mnoge sorte su kvalitetne i dok su zelene, primjerice jalapeño, a neke se beru i dok su žute, poput mađarske ljute.

U Hrvatskoj su najpopularnije paprike iz skupina babura koje se obično beru zelene i nezrele, ali kada su pune veličine, hrskave i čvrste. Ako dozore na biljci, postat će slađe i bogatije vitaminima, no lakše će se oštetiti u transportu i kraće će se moći skladištiti. Babure popularnost duguju svojoj svestranosti; jednako su dobre punjene mesom kao što su dobre i ukiseljene.

Kako brati papriku?

Neke sorte imaju plodove koji se lako odvajaju od biljke. Međutim, za većinu sorti, najbolje je koristiti oštre škare kojima će se prerezati peteljka. Na taj način ćete smanjiti oštećenje biljke i osigurati da nastavi cvjetati i plodonositi do kasno u jesen. Paprike imaju krhke grane koje se lako lome tijekom berbe, stoga budite pažljivi kako ne biste smanjili prinos zbog oštećenja biljke.

Čuvanje svježih paprika

Nakon berbe, paprike možete čuvati u hladnjaku. One će ostati svježe tjedan ili dulje.

Konzerviranje paprike

Paprike možete sušiti, konzervirati, kiseliti, peći, zamrznuti ili koristiti u raznim receptima kako biste uživali u njihovom okusu tijekom cijele godine.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.