Prati nas

Vrt

Bijeli luk

Kada pobrati češnjak i kako ga pripremiti za skladištenje

Kao i kod crvenog luka, relativna vlažnost zraka u skladištu mora biti niža nego kod većine povrća jer visoka vlažnost uzrokuje rast korijena i plijesni. S druge strane, ako je previše suho, lukovice će usahnuti.

Objavljeno

|

Kako znati da je češnjak zreo za branje?
ilustracija: S. Bura/mj

Glavice češnjaka trebaju ostati u tlu što je dulje moguće kako bi se postigla maksimalna veličina lukovice koja se udvostručuje u posljednjoj fazi rasta. Ipak, češnjak treba pobrati prije nego se češnjevi počnu odvajati, budući da se takve rastresite lukovice teško skladište.

Agronomi preporučaju vrtlarima amaterima branje u trenutku kada lišće počne žutjeti, ali je još oko 60 posto zeleno. Provjerite lukovice presijecanjem glavice sa strane kako biste vidjeli koliko su dobro razvijeni češnjevi koji bi trebali ispuniti vanjsku ljusku koja ih drži na okupu.

Ako se češnjevi unutar vanjske ljuske čine malo labavi i ima još prostora za rast, češnjak treba pustiti da se razvija na gredici ili u polju. U ovoj fazi vanjski sloj vanjske ljuske može početi mijenjati boju. Berite prije nego što lukovice “popucaju”, što se može dogoditi relativno brzo, osobito u kišnoj godini. Zapamtite, bolje je brati prerano nego prekasno.

Oglas

Smanjiti ozlijede

Od iznimnog je značaja ozlijede lukovice smanjiti na najmanju moguću mjeru jer su rane otvorena vrata truležnim bakterijama i gljivicama. Nemojte lukovicom otresati o tlo ili čizme, lopate ili kante kako biste s njih skinuli zemlju. Učinite to rukama, nježno, koliko se da. Ostatak će otpasti s lukovice kada se ona posuši.

Sušiti prije skladištenja

Sušenje je ključno za uspješno skladištenje lukovica, no pronalaženje idealnog mjesta za sušenje može biti izazovno. Sušenje na gredici nosi rizik od opeklina od sunca, pogotovo u svjetlu aktualnih toplinskih valova. S druge strane, sušenje u zatvorenim prostorima u kojima slabo cirkulira zrak nije ono čemu biste trebali težiti.

Izbjegavajte visoke temperature (iznad 32 °C) i jaku sunčevu svjetlost. Brzo sušenje može se postići postavljanjem lukovica u natkriven, ali otvoreni prostor na okvire s napetom mrežom koja će biti odignuta od tla. Korijen lukovice neka gleda prema gore, a stabljika prema dolje na način da prolazi kroz mrežu. Dobro prozračeni štagalj može poslužiti, ali je konstantna cirkuacija zraka oko lukovica od ključne važnosti.

Sušenje traje 10-14 dana. Stabljike se mogu odrezati prije ili nakon sušenja. Sušenje je završeno kada su slojevi vanjske ljuske suhe i šuškave, vrat lukovice je suh i stisnut, a stabljika oko koje su skupljeni češnjevi – tvrda i poprilično suha.

Skladištenje

Nakon sušenja, češnjak se može održati mjesec-dva na sobnoj temperaturi od 20 do 30 °C pri niskoj relativnoj vlažnosti zraka (ispod 75 posto). Međutim, u tim uvjetima, lukovice će s vremenom postati mekane, spužvaste i smežurane zbog gubitka vode.

Za dugotrajno skladištenje, češnjak je najbolje čuvati na temperaturama od 0 do 0,5 °C uz nisku relativnu vlažnost (60 do 70 posto). Dobar protok zraka nužan je zbog sprječavanja truleži. U ovim uvjetima, dobro osušeni češnjak može se skladištiti 6-7 mjeseci. Skladištenje na višim temperaturama (15 °C) može biti prihvatljivo za kratkoročno skladištenje, ali je važno odabrati mjesto s niskom relativnom vlažnošću i dobrom cirkulacijom zraka.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.