Vrt

Kad rajčice nisu savršene: Vremenski uvjeti kao glavni krivci

Nagle promjene temperature, suše ili preobilne kiše često su glavni uzrok nesavršenosti plodova rajčice. Što možete učiniti da vaša berba ipak bude uspješna?

Objavljeno

|

Mnogi vrtlari s nestrpljenjem iščekuju ljeto kako bi uživali u svježim rajčicama. Međutim, ponekad se dogodi da prve rajčice nisu “kao sa slike”, već su deformirane, nagrđene pukotinama ili drugim problemima.

U većini slučajeva, za to nije kriva mikrobiologija, već vremenski uvjeti. Četiri su najčešća problema: ožegotine od sunca, deformacije zbog promjena temperature, pucanje ploda i vršna trulež.

Ožegotine od sunca

Ožegotine od sunca pojavljuju se na plodu kao bijela ili žuta mrlja i najčešće se javljaju tijekom vrućeg i suhog vremena. Osobito su česte kada se rajčicama kidaju zaperci pa plodovi iznenada budu izloženi sunčevim zrakama.

Iako ne postoji savršen način za sprječavanje ožegotina, izbjegavanje kidanje zaperaka u kasno ljeto može pomoći. Uz to, važno je održavati lišće zdravim. Ožegotine su također česte kod paprika.

Deformacije zbog promjena temperature

Ovaj problem izgleda kao da je nešto izgreblo i oštetilo donju površinu rajčice dok je bila mlada, nakon čega je rana zacijelila. Uzrok su ekstremne promjene temperature tijekom ranog formiranja plodova. Oštećeni dio ploda može se jednostavno odrezati, a ostatak je siguran za konzumaciju. Ova se pojava obično povuče kasnije u sezoni. Ovu pojavu često prati i razvoj takozvanog mačjeg lica rajčice o kojem više možete pročitati ovdje.

Pucanje ploda

Pucanje se događa kada kožica rajčice nije dovoljno elastična da prati brzinu rasta ploda. Može biti horizontalno ili vertikalno. Osobito je često tijekom naizmjeničnih razdoblja hladnog, vlažnog vremena i vrućeg, suhog vremena.

Također je češće kod brzorastućih biljaka i određenih sorti rajčica. Prekomjerna gnojidba i neredovito zalijevanje također mogu uzrokovati pucanje. Kako biste spriječili pucanje, održavajte tlo u kojem rastu rajčice ravnomjerno vlažnim i izbjegavajte prekomjernu gnojidbu. Manje sorte rajčica, poput cherry rajčica, manje su sklone pucanju od većih sorti. Više o pucanju ploda pročitajte na ovoj poveznici.

Vršna trulež

Vršna trulež najčešće je uzrokovana uvjetima koji ometaju ulazak kalcija u korijen biljke poput abnormalno hladnog vremena, neredovitog zalijevanja, ali i jakih ljetnih kiša koje guše korijen. Ova se pojava javlja na dnu ploda razvojem suhe truleži pri čemu tkivo ploda poprima kožasti izgled te postaje crno ili smeđe. Propadanje može zahvatiti više od polovice ploda.

Vršna trulež može se spriječiti održavanjem ravnomjerne vlažnosti tla oko korijena biljke. Malčiranje pomaže zadržati vlagu u tlu i može spriječiti ovu pojavu. Na tržištu postoje razni pripravci koji se koriste za prevenciju ili ublažavanje vršne truleži, ali često nisu učinkoviti. Najbolja prevencija je pravilno zalijevanje. Vršna trulež može se pojaviti i kod drugih biljaka, poput paprika i patlidžana. Više o vršnoj truleži pročitajte na ovoj poveznici.

Exit mobile version