Prati nas

Vijesti

Veteranske mirovine

Još veće braniteljske mirovine: Plenković najavio promjene

Hrvatski branitelji trenutno primaju mirovine u dvije kategorije koje se drastično razlikuju po prosječnim iznosima.

Objavljeno

|

Povećavaju se prava pripadnika HVO-a i rastu invalidnine za HRVI
foto: Pixabay/MV

Pemijer Andrej Plenković poručio je iz Knina da je Vojno-redarstvena operacija Oluja bila najveći vojni podvig i pobjeda u hrvatskoj povijesti te da će se suprotstaviti svakom pokušaju izvrtanja povijesnih činjenica i nikada neće dopustiti napade na branitelje, vojnike i policajce.

Tom prilikom, pohvalio se što je za njegovih mandata učinjeno za branitelje: donesen je Zakon o hrvatskim braniteljima, Zakon o nestalima, Zakon o civilnim stradalnicima Domovinskog rata. Ispravljene su, kaže, nepravde iz nekih ranijih vremena zbog različitih okolnosti kao što je krizni porez na mirovine koji je uveden za mandata Jadranke Kosor.

Uz to, smatra premije, on i njegovi ministri unaprijedili su skrb i zaštitu digniteta branitelja iz Domovinskog rata kao i pripadnika Hrvatskog vijeća obrane. Ukinuta je krizna mjera smanjenja mirovina, a osnovica za izračun prava branitelja podignuta.

Oglas

No tu se neće stati, najavljuje premijer pa kaže da branitelji na novi rast osnovice za mirovine mogu očekivati početkom iduće godine. Prema najnovijim podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, Hrvatska je u srpnju isplatila 71.830 mirovina prema Zakonu o hrvatskim braniteljima (ZOHBDR). Prosječni neto iznos tih mirovina je 1.135,59 eura, a iza njih je u prosjeku nešto manje od 18 godina i devet mjeseci staža.

Uz to, postoji i druga kategorija braniteljskih mirovina. Riječ je o braniteljima koji su umirovljeni prema općim propisima, a mirovine su im određene prema ZOHBDR-u. Ovi su branitelji u prosjeku imaju više od 30 godina staža, ima ih 61.923 i u srpnju su primili prosječnu mirovinu od 531,40 eura.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.