Prati nas

Povjerljivo

Trošila na dečka

Goran (57): ‘Mama je ostavila dugova da se neću izvući do penzije’

Gospodin Goran (57) povjerio nam je da će za pet godina u zasluženu mirovinu, ali još ne stigne ni pomišljati na neku ležerniju budućnost. Naime, prije nekoliko mjeseci uzdrmali su ga majčina smrt i dugovi koje mu je ostavila.

Objavljeno

|

Goran priča o svojoj majci koja je, unatoč maloj mirovini, uspjela dobiti kredit, no to nije ono što ga najviše muči. Majka se, nakon života posvećenog djeci, prepustila kratkotrajnoj ljubavi koja je završila dugovima i razočaranjem. Goran sada otplaćuje njezine dugove i suočava se s vlastitim nepovjerenjem u ljubav.
ilustracija: S. Bura/mj

Ne razumije, priča nam Goran, na koju je foru njegova majka iskamčila kredit u banci, kad je imala tako malu mirovinu. “Nije to sada ni važno. Važno je da mi nije bila rekla da je prestala plaćati posmrtnu pripomoć i da je joj ostalo podosta duga. Taj je dug napravila kad si je priuštila jedinih par godina radosti u životu, nakon kojih su uslijedile zdravstvene boljke i ljubavna bol.”

“Rodila me rano, s 19 godina. Kad je imala 21 godinu, rodila se i sestra. Kad je imala 27 godina, umro joj je suprug, moj otac. Cijeli je život posvetila meni i sestri. Radila je kao konj. Školovala nas je, nikad nismo bili gladni ni žedni. Odrekla se vlastitog užitka, nikad nije imala drugog muškarca. Otišla je na žalost u prijevremenu mirovinu, kažem na žalost jer je dobila malo, puno premalo s obzirom na to koliko se mučila. Svega 378 eura mirovine je ispod granice dostojanstva, smatram”, kazao je.

Puno je pričao, malo je radio

Mama je bila u kasnim pedesetima kad je, govori nadalje, popustila pred šarmerom bez pokrića. “Bilo nam je svima grozno jer je taj čovjek naočigled bio bezveznjaković i danguba. Onaj koji puno priča, a malo radi. Smotao ju je toliko, da su potrošili sve što je imala, svu ušteđevinu, i još je kasnije digla kredit. Svi smo joj govorili neka se ne zalijeće, neka to ne radi. Nikoga nije slušala. Išli su okolo i trošili. Rodbina joj je okrenula leđa jer su mislili da je poludjela pod stare dane, prije svega mislim na njezinu sestru s kojom je bila bliska.”

Oglas

“Dok je bila s tim čovjekom, nije marila za ništa, a kad se potrošila lova i kad ju je ostavio, sve ju je pogodilo odjednom. Nije bilo prijatelja, zdravlje načeto, a na računu dugovi. Umrla je nesretna, a ja sam preuzeo dugove, sestra nije u dobroj poziciji. Sprovod sam platio skoro dvije tisuće eura, a sada ću do penzije otplaćivati još tih nekoliko preostalih tisuća. Nije mi spominjala dugove, bio sam ljut na nju nakon ostavinske”, kaže.

Sumnja u ljubav

“Kad sam se sabrao, shvatio sam da su te godine, koje provela uz malo makar lažne ljubavi, bili jedino vrijeme kad si je dala oduška. Nemam veliku plaću, trebao bih si štedjeti za starost, ali ništa od toga dok ovo sve ne isplatim. No dobro, što je tu je. Sve sam joj oprostio. Kako je tako je, napravio sam si plan i držim ga se. Rastavljen sam i baš zbog vlastitog razočaranja i te njezine nepromišljenosti, sumnjam u ljubav, ne privlači me vezanje. Mislim da ću ostatak života provesti sam”, otužno zaključuje.

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.