Prati nas

Ljubav

Duboka kriza

Frustriran sam jer joj se ne da voditi ljubav, probao sam sve. Kako dalje?

Desetljeća nezadovoljavajućeg ljubavnog života jednog su čitatelja The Guardiana natjerala da zatraži pomoć bračne savjetnice. Pročitajte što mu je savjetovala Pamela Stephenson Conelly.

Objavljeno

|

Muškarac u dugogodišnjoj vezi suočava se s ozbiljnim problemima u intimnom životu s partnericom. Iako se ona ne brine zbog nedostatka intimnosti, muškarac osjeća frustraciju zbog nesklada između riječi i djela, te je zabrinut za budućnost njihove veze. Savjet stručnjaka fokusira se na važnost otvorene komunikacije, razumijevanje prošlih trauma i poticanje na traženje stručne pomoći kako bi se obnovila intimna povezanost.
ilustracija: S. Bura/Mj

Pitanja intimnih odnosa muče i naše čitatelje i vrlo često primamo pisma upravo na tu temu, stoga na primjeru utučenog dugogodišnjeg nevjenčanog supruga pročitajte koliko duboko može ležati srž problema i što savjetuju bračni savjetnici.

“Moja partnerica, s kojom sam već preko 20 godina, kaže da nije zabrinuta zbog toga što nismo intimni. Iako se smatram iskusnim i nježnim ljubavnikom, naše se akcije u krevetu nikada nisu razvile do razine otvorenosti i ugode. Umjesto toga, moja partnerica samo odgovara na moje navođenje i to najčešće na vrlo uobičajen način.”

“Potpuno je nezainteresirana za istraživanje svog raspona užitaka i pravi se da zaboravlja na stvari koje sam je više puta učio o onome što me zanima u krevetu. Postupno sam izgubio interes za ovaj nezadovoljavajući status quo i sada rijetko vodimo ljubav, možda svega tri puta godišnje.”

Oglas

“Kad pokušamo razgovarati o tome, ona je otvorena za razmatranje što bi moglo ometati naš ljubavni život, ali mi je nejasno natuknula da je u dalekoj prošlosti bila zlostavljana. No, poriče da pati od tjeskobe i ne želi potražiti psihološku pomoć niti ići kod bračnog savjetovanje. Pokušala je doduše dvaput, ali je brzo odustala.”

“Nježna je kad smo odjeveni i u hodu, ali rijetko traži moje maženje u krevetu. Pažljiv sam prema onome što bi moglo biti u igri u njezinu prošlom životu i ne želim je prisiljavati ni na koji način. Volio bih da zajedno donesemo čvrstu odluku oko traženja pomoći. No, ono što me još najviše frustrira je nesklad između onoga što govori i onoga što radi. Također sam zabrinut da bi brak bez intimnih odnosa mogao propasti.”

Odgovor: Olako ste prešli preko natuknice o zlostavljanju

“Kada se između dvoje partnera razvije ovakav zastoj i kad se s obje strane takvo stanje tolerira godinama, uvijek tu postoje važni razlozi zašto oboje nastavljaju održavati status quo, a oni su obično povezani s cjelokupnim dobrobitima veze. Svaki partner važe pozitivne i negativne aspekte neizgovorenog ugovora između njih i, ako je ravnoteža povoljna, izbjegavaju uznemiriti mirno more.”

“Tek kada se ravnoteža okrene u minus za jednog ili oba partnera, to počne ozbiljnije ljuljuškati brod, što onda poziva na akciju da se to promijeni i pokuša vratiti ravnoteža. To se sada vi, koji tek sada, nakon toliko godina, krećete u rješavanje problema. Zašto tek sada, nakon svih ovih godina vrlo malo intimnih odnosa, koristite riječi propast, neodrživo?”

“Jednom ste dobili važnu natuknicu o zlostavljanju u prošlosti, ali to vam ostaje misterij jer ste olako prešli preko toga. Vama treba razgovor. Budite pritom ljubazni prema njoj. Intimnost se ne odnosi samo na pitanja o stanju u krevetu. Usredotočite se općenito na njezin cjelokupni intimni život i otkrijte tko je vaša draga zapravo, zašto je tjeskobna i uplašena. I zašto se povlači. Podijelite svoje istinske osjećaje s njom. Ona vjerojatno treba najprije ozdraviti.

“Proniknite u njezinu najdublju intimu i pridobiti je da vam se otvori. To će za nju biti veliki izazov, ali tu leži i rješenje. Vi ste taj kojemu se može otvoriti i koji joj može pomoći, a onda je tu i stručna psihološka pomoć. Budite strpljivi i uspjet ćete”, stoji u odgovoru savjetnice za brak Pamele Stephenson Conelly.

Jeste li se našli u sličnoj situaciji i kako ste je riješili?

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.