Prati nas

Vijesti

Podržava vladajuće

Fortuna: Dužnosnicima trebaju veće plaće, borit ćemo se i za veće mirovine

Najveća umirovljenička udruga, Matica umirovljenika Hrvatske, javno je podržala rast plaća državnih dužnosnika prema kojima prosječna mirovina sada izgleda tek kao mršavi džeparac.

Objavljeno

|

Višnja Fortuna (scr: n1)

Predsjednica Matice umirovljenika Hrvatske (MUH), Višnja Fortuna, komentirala je za N1 televiziju enorman rast dužnosničkih plaća. Naime, prije točno mjesec dana, Vlada je povisila osnovicu za obračun plaća državnih dužnosnika za 83,45 posto, odnosno na 947,18 eura bruto, dok su predsjednicima Republike, Vlade i Sabora plaća dignute za oko 70 posto.

“S obzirom da predstavljam umirovljenike, sigurna sam da umirovljenici na to, u ovom trenutku ne gledaju najbolje. Ali znamo da je plaća nekoga iz Vlade RH ili Sabora bila na razini nekog službenika”, izjavila je predsjednica najveće umirovljeničke udruge koja broji više od 120.000 članova.

“Znam da se to trebalo dogoditi. Je li se to trebalo dogoditi odjednom ili postepeno? Možda bih bila sretnija da je to bilo postepeno. Trebaju imati, neću reći te plaće, ali trebaju imati veće plaće. Nadam se da ćemo se moći lakše boriti za veće mirovine”, pojasnila je uz pohvalu vladajućima za isplatu dosadašnjih energetskih i inflacijskih dodataka.

Oglas

Prema novom obračunu, nekim županima plaće su porasle za gotovo 2.300 eura. Predsjedniku Zoranu Milanoviću plaća je s 3.600 skočila na 6.074 eura, dok plaća premijera Andreja Plenkovića sa 3.263 raste na 5.535 eura. Ministru financija Marku Primorcu na račun umjesto 2.769 eura sada sjeda 4.776 eura.

Fortuna je pohvalila i dosadašnje Vladine mjere kojima su cijene energenata, u uvjetima visoke inflacije koja traje, držane pod kontrolom. “Idealno bi bilo i očekujemo da se neće dogoditi promjene. Ako ih i bude, očekujemo da će biti što manje”, kazala je o najavama da će Vlada iz idućeg paketa ispustiti ove mjere.

S druge strane, Sindikat umirovljenika Hrvatske (SUH) nije pokazao ovoliko razumijevanje za Vladu. “Kažete da su vama državnim dužnosnicima preniske plaće pa ih podlo, usred ljeta, dižete nebu pod oblake. Digli ste plaće i mnogim drugim zakinutim profesijama, ali umirovljenicima ste predizborno samo obećavali neku siću. I nije vas briga što je relativna vrijednost mirovina za umirovljene temeljem rada, odnosno prosječni udio mirovine u prosječnoj plaći, pala na bijednih 35,6 posto”, poručila je predsjednica SUH-a Jasna A. Petrović.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.