Prati nas

Kuhinja

Iz stare kuharice

Fino i jeftino purgersko jelo od samo nekoliko sastojaka: Apšmalcane mahune

Apšmalcane mahune su izdašno i cjenovno pristupačno starinsko jelo koje obiluje vlaknima, proteinima i energijom. Ovaj zagrebački specijalitet savršen je izbor za one koji traže hranjiv, a jednostavan obrok.

Objavljeno

|

Kako pripremati mahune?
foto: S. Bura

Apšmalcane ili abšmalcane mahune su tradicionalno zagrebačko jelo koje je davno izašlo iz mode, no to ne znači da je otišlo u zaborav. Ime jela potječe od njemačke riječi schmaltz, što znači masnoća, a postupak pripreme uključuje kuhanje mahuna i njihovo prženje na masnoći s krušnim mrvicama.

S obzirom na jednostavnost pripreme i mali broj sastojaka, vrlo je lako prilagođavati ovo jelo vlastitom ukusu odabirom različitih masnoća. Ovisno o osobnim preferencijama, to mogu biti maslac, ulje, svinjska mast ili prženi sitno kosani špek.

Sastojci

500 grama zelenih ili žutih mahuna
100 g maslaca
70 g krušnih mrvica
2 češnja češnjaka
sol i papar
muškatni oraščić (prema želji)

Priprema

Očistite i narežite mahune. Stavite ih kuhati u veći lonac s posoljenom vodom pazeći da ih ne prekuhate. Neka budu lagano al dente, što znači da se trebaju kuhati desetak minuta. Koristite li smrznute mahune, slijedite upute s pakiranja. Ako želite obrok učiniti zasitnijim, možete zasebno skuhati i malo krumpira koji ćete pomiješati s kuhanim mahunama.

Oglas

Dok se mahune kuhaju, u tavi srednje veličine rastopite maslac na laganoj vatri. Dodajte sitno nasjeckani češnjak i pržite ga kratko, otprilike jednu minutu, dok ne zamiriše. Zatim dodajte krušne mrvice i pržite ih dok ne dobiju zlatno-smeđu boju.

Nakon što su mahune kuhane, ocijedite ih i dodajte u tavu s prženim krušnim mrvicama. Posolite ih, dodajte malo papra i po želji naribanog muškatnog oraščića. Sve dobro promiješajte i pržite zajedno još minutu do dvije, dok se svi okusi ne prožmu. Jelo poslužite toplo kao prilog ili lagani glavni obrok.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.