Prati nas

Draga Ksenija

Može, a neće

Draga Ksenija: Unuk je loš student, strahujem da neće diplomirati

Baka je nesretna jer njen unuk ne uspijeva završiti fakultet. Unatoč naporima da ga motivira, odnos između njih je sve gori. Pročitajte što joj je savjetovala naša kolumnistica i životna savjetnica Ksenija Habunek.

Objavljeno

|

Slika majke i sina inspirira na ljubaznost prema starijima. Mudre riječi s Quore potiču na poštovanje prema roditeljima u zlatnoj dobi. Podijelite ljubav i strpljenje, podržite ih uživanjem u trenucima. Pružite ruku s ljubavlju, baš kao što su oni vama. Dragocjeni savjeti za suživot s roditeljima u starosti.
ilustracija: S. Bura/mj

Draga Ksenija, imam unuka kojeg neizmjerno volim. On je moj prvi unuk i od njegovog rođenja sam stalno uz njega. Sramota je to priznati, ali oko druge unučadi nisam bila toliko prisutna. Sada je to već velik dečko, prošle su godine, na fakultetu je.

Prvu godinu završio je s najboljim ocjenama. Sve poslije toga krenulo je nizbrdo. Pokušavam ga urazumiti, ali on kaže da sam dosadna. Njegova generacija je već završila fakultete, a mi se još uvijek svađamo oko toga i izgovaramo si teške riječi. Smeta mi njegov nemar i svoje nezadovoljstvo istresam na druge, a zapravo me je on razočarao. Uvijek obeća da će se potruditi, krene pa stane. Šta trebam napraviti? Frustrirana baka

Ksenijin odgovor: Fakultet nije garancija sreće, najvažnije je da ne gubi vrijeme

Draga Frustrirana bako, posve je normalno da za svoga unuka želite najbolje, ali trebate shvatiti da fakultet nije za svakoga. Ili, kako je to jedna moja profesorica davno govorila: “Mnogi su zvani, rijetki odabrani”. To što on, možda neće imati diplomu ne znači da neće biti sretan, voditi važan i ispunjen život.

Oglas

Možda bi bilo korisno da sa svojim unukom porazgovarate i pokušate saznati kako on vidi svoju budućnost, u čemu uživa, u čemu je dobar. Pri tome znajte da pritisak i stalno podsjećanje na nezavršeni studij, iako dolaze iz vaše ljubavi, mogu ga samo dodatno udaljiti od diplome.

Umjesto da se fokusirate na ono što nije postigao, razgovarajte o onome kakav čovjek želi postati. Pokažite mu da vjerujete u njega, bez obzira na sve. Imati unuka s fakultetskom diplomom bilo bi lijepo i nadamo se da ćete to doživjeti. Ali prioritet bi trebao biti da imate sretnog unuka. Možda mu fakultet ne pruža ono što traži u životu i to je u redu sve dok zna što traži.

U vašoj priči nedostaju detalji o unukovim roditeljima i što oni misle o pisanoj situaciji. Ne znamo ni čime se on bavi, ako već ne ispunjava fakultetske obaveze. A to mi je možda i najvažniji dio priče jer smatram da je u svemu najvažnije – vrijeme.

Niste naveli koliko unuk ima godina, ali studij mu ne bi trebao biti alibi za uzaludno trošenje vremena. Važno je da donese odluku želi li nastaviti sa studijem ili ne. Stajanje u mjestu je nedopustivo. Mora pronaći pravi put za sebe, bilo kroz daljnje studiranje, posao ili neki drugi životni put koji ga ispunjava. Podržite ga u toj odluci, čak i ako ona nije onakva kakvu ste vi priželjkivali. Ksenija

Pišite Kseniji!

Želite li anonimno postaviti pitanje i posavjetovati se s našom kolumnisticom i životnom savjetnicom Ksenijom Habunek ili samo ispričati svoju priču i viđenje ove teme, možete to učiniti putem internetskog obrasca klikom na ovu poveznicu.

Ostala pitanja i Ksenijine odgovore potražite na ovoj poveznici.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.