Prati nas

Draga Ksenija

Nametljiva svekrva

Draga Ksenija: Svekrva mi grubim komentarima uništava život

Nakon poroda, mnoge žene suočavaju se s izazovima u odnosu sa svekrvama. Naša čitateljica traži savjet i pita kako se postaviti. Pročitajte što joj je odgovorila naša kolumnistica i životna savjetnica Ksenija Habunek.

Objavljeno

|

Kako se nositi s nametljivom svekrvom nakon poroda: Ksenija savjetuje razumijevanje i dobrohotnost. Saznajte kako održati mir u obitelji, postaviti granice i poboljšati odnose kroz iskren razgovor, priznavanje uloge svekrve i zajedničku brigu o djetetu.
Ilustracija: S. Bura/mj

Draga Ksenija, izluđuje me svekrva. Od samog poroda, neprestano me kritizira. Pitala me, dok sam se još oporavljala: “Vidiš li ti na što ličiš?” Kad god skuham nešto, nikad nije dobro. Redovito mi prigovara kako je njezin sin smršavio jer “ne znam kuhati.” Njene uvrede idu tako daleko da mi sada svaki njen komentar može uništiti dan.

Imamo malu bebu, ali ona ne poštuje ni njen raspored spavanja. Dolazi kad joj se prohtije i ostaje koliko god želi, ne mareći za našu rutinu. Svom sinu govori kako je mrzim, što dodatno stvara napetost među nama. Toliko toga sam pretrpjela u proteklih godinu dana da je situacija postala nepodnošljiva. Kako se nositi s ovim bez narušavanja mog mira i sreće u obitelji? Želim svoj mir

Ksenijin odgovor: Mudrost je ključna za budućnost vaše obitelji

Draga Želim svoj mir, pokušat ću odgovoriti, iako ne znam pozadinu vaše priče. U osjetljivom ste razdoblju života i možda ste posve drugačije zamišljali svoju obitelj; vjerojatno s manje intenzivnog prisustva svekrve u njemu. Vi imate izazove s kojima se suočavate, ali ne zaboravite da i ona ima svoje izazove te da i ona treba prilagodbu na nove okolnosti u kojima je postala baka i svekrva.

Oglas

Iako to ne žele priznati, majke kada ožene sinove, pomalo strahuju od gubitka uloge u obitelji. To može rezultirati nesigurnošću koja se ponekad manifestira kroz kritiku i nametanje. Možda vaša svekrva osjeća da je njezina veza sa sinom promijenjena i da je njezin utjecaj na obitelj oslabljen.

To, naravno, ne opravdava njenu nepristojnost i nametljivost, ali može pomoći da sagledate situaciju iz njezine perspektive. Možda kroz grube riječi pokušava zadržati osjećaj važnosti pri čemu ili nije svjesna koliko vas to vrijeđa ili u tome pronalazi neko zadovoljstvo.

Budite mudri, imajte dobru taktiku i okrenite vodu na svoj mlin. Savjetujem vam da u rješavanje problema krenete što dobrohotnije i sa premisom da je vaša svekrva dobra žena koja se našla u situaciji u kojoj se ne snalazi. To će vašoj obitelji biti od velike pomoći i odredit će atmosferu u kojoj ćete živjeti i odgajati djecu.

Kako već svima savjetujem, pokušajte u razgovoru s njom izraziti ne samo svoje osjećaje, već i priznati njezinu važnost u životu vašeg supruga i djeteta. Možda joj samo trebate dati do znanja da je cijenite kao dio obitelji, ali da vam je također važno da se poštuju granice i rutina koje ste postavili kao nova obitelj.

Pomoći će ako sa svekrvom podijelite neke zadatke oko djeteta, ma kako vam teško to palo. To će joj dokazati da je cijenite, a tada bi i ona mogla promijeniti ponašanje i prihvatiti raspored koji je vama i bebi od neprocjenjive važnosti.

Ono što je važno je da sve dogovorite sa svojim suprugom, ali bez da ga pokušate zavaditi s majkom. Neka joj i on da do znanja koliko je važna, ali i da ste vi važni te da izostanak poštovanja prema vama, njegovoj supruzi, znači i izostanak poštovanja prema njemu. Ne biste vjerovali koliko malo dobre volje može promijeniti obiteljske odnose nabolje. Dugujete to svome djetetu. Ksenija

Pišite Kseniji!

Želite li anonimno postaviti pitanje i posavjetovati se s našom kolumnisticom i životnom savjetnicom Ksenijom Habunek ili samo ispričati svoju priču i viđenje ove teme, možete to učiniti putem internetskog obrasca klikom na ovu poveznicu.

Ostala pitanja i Ksenijine odgovore potražite na ovoj poveznici.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.