Prati nas

Draga Ksenija

Draga Ksenija: Suprug je sve zgodniji, a ja sve deblja. Ljubomorna sam

Čitateljica iz Bjelovara već deset godina živi u naizgled stabilnom braku, ali dvije trudnoće ostavile su traga na njezinom tijelu i samopouzdanju. Dok suprug redovito trenira i izgleda sve bolje, ona se osjeća sve nesigurnije. Naša životna savjetnica i kolumnistica Ksenija Habunek donosi nekoliko savjeta kako te negativne emocije iskoristiti kao poticaj za rast.

Objavljeno

|

Osjećate nesigurnost zbog promjena na tijelu nakon trudnoća dok vaš suprug održava odličnu formu, što vas čini još nesigurnijima. Važno je razgovarati s njim o vašim osjećajima i zajedno pronaći aktivnosti koje će vam pomoći da se osjećate bolje u svojoj koži. Ljubav i podrška u vezi ključni su za premošćivanje tih izazova.
ilustracija: S. Bura/mj

Draga Ksenija, u braku smo već deset godina. Nismo imali većih trzavica i problema, ali patim zbog dvije trudnoće koje su na meni ostavile traga. Iako sam pokušavala, nisam uspjela skinuti kilograme koje sam naslagala. Ne želim ni gledati stare fotografije iz vremena kad sam se osjećala lijepo i privlačno.

S druge strane, suprug izgleda sve bolje. Redovito ide u teretanu, brine o svom izgledu i čini mi se da njegovo samopouzdanje samo raste s godinama. Prijateljice mi često komentiraju koliko je zgodan. Kažu da mi je “pala žlica u med”. Zbog takvih komentara osjećam se još jadnije i nesigurnije.

Znam da to zvuči grozno, i nikad to nikome ne bih priznala, ali voljela bih da on prestane toliko paziti na sebe pa da zajedno budemo debeli. Bojim se da mu sve više zamjeram to što se izgledom sve više udaljava od mene. Kao zaustaviti taj ružan osjećaj? Debeljuca iz Bjelovara

Oglas

Ksenijin odgovor: Vi ste više od vašeg tijela

Draga Debeljuco iz Bjelovara, iz pisma čitam ljubav prema suprugu, ali i tugu zbog promjena koje su se dogodile vašem tijelu. Ljubomora i zavist su prirodne emocije i možemo ih osjetiti prema osobama do kojih nam je najviše stalo. Važno ih je kontrolirati, a moguće ih je iskoristiti kao poticaj.

Osjećate da se suprug promijenio i da vas dijeli nešto što prije nije postojalo. Zamjerate mu to, ali bez razloga. Jer, kako ja to vidim, suprug je samo zadržao kontinuitet brige za vlastito zdravlje i izgled pri čemu je muškarcima zbog njihove građe i hormona to puno lakše nego ženama. Također, ne vidim iz vašeg pisma da vam je bilo čime sugerirao da mu vaš višak kilograma smeta ili da želi da se promijenite.

Prestanite si tražiti mane. Vaše tijelo je prošlo kroz dvije trudnoće i to je dokaz njegove snage i ljepote. Međutim, umjesto da želite da on prestane paziti na svoj izgled, radite na tome da se vi ponovno osjetite sigurnom i zadovoljnom u svojoj koži.

Za početak, razgovarajte o svojim osjećajima i potrebama. To je nešto što će vam otkloniti strahove. Potom odaberite neki zajednički oblik tjelesne aktivnosti koja neće biti usmjerena izravno na skidanje kilograma. Neka naglasak bude na na zdravlju, energiji i unutarnjem zadovoljstvu i, što je najvažnije, vašem zbližavanju kao para.

Pretpostavljam da vama teretana nije opcija, jer biste već davno krenuli s njim, pa predlažem planinarenje, nordijsko hodanje, ples, nešto što će vam topiti kalorije pri čemu ćete se zabavljati u paru. Pratite kamo vas to vodi. Već i sama fizička aktivnost trebala bi vam pomoći da se osjetite sretnije, sigurnije i zdravije.

Na kraju, nemojte zaboraviti da vas suprug voli zbog vaše osobnosti, dobrote, snage i svih onih kvaliteta koje vas čine vama. Ne dopustite da nesigurnosti koje osjećate razruše ono što ste zajedno izgradili. Svi se mi mijenjamo s vremenom, ali to ne znači da se moramo udaljiti. Shvatite to kao priliku za novi početak i rast. Ksenija

Pišite Kseniji!

Želite li anonimno postaviti pitanje i posavjetovati se s našom kolumnisticom i životnom savjetnicom Ksenijom Habunek ili samo ispričati svoju priču i viđenje ove teme, možete to učiniti putem internetskog obrasca klikom na ovu poveznicu.

Ostala pitanja i Ksenijine odgovore potražite na ovoj poveznici.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.