Prati nas

Draga Ksenija

Dobro srce, loš odgoj

Draga Ksenija: Snaha ima zlatno srce, ali se ponaša jako nekulturno

Iako u tome ne vidi ništa loše, njezine riječi ponekad bole i stvaraju nelagodu. Kako joj ukazati na problem? Pročitajte što je odgovorila naša kolumnistica i životna savjetnica Ksenija Habunek.

Objavljeno

|

Svekrva traži način da taktično pristupi snahi, koja unatoč zlatnom srcu koristi sirov jezik koji stvara nelagodu u obitelji. Saznajte kako riješiti ovu osjetljivu situaciju bez sukoba, poboljšavajući obiteljske odnose i komunikaciju. Savjeti za mirno rješenje.
ilustracija: S. Bura/mj

Draga Ksenija, imam snahu koja je u većini stvari pravi blagoslov. Bez zadrške mogu reći da je brižna majka, dobra supruga i pažljiva osoba. Ima zlatno srce i nikada nisam imala ozbiljnih zamjerki na njezino ponašanje. Ali postoji ta jedna stvar koja mi sve više smeta i zbog koje se ponekad osjećam neugodno i poniženo.

Naime, često se izražava na način koji smatram nekulturnim pa čak i sirovim. Koristi izraze kao što su “ne s*ri” i ne ustručava se uputiti ih svima pa i meni. Vidim da o tome uopće ne razmišlja i sigurna sam da ne misli ništa loše. Jednostavno, to je način na koji je odgojena, ali meni je to baš jako ružno. Zadnji put se to dogodilo pred našom susjedom i moram priznati da sam se osjećala loše, iako smo se obje pravile da nismo čule što je rekla.

Voljela bih da usvoji malo kulturniji način izražavanja i da prema drugima pokaže više poštovanja. Također, primijetila sam da moj unuk sve češće koristi slične izraze, što me posebno zabrinjava. Kako joj ukazati na problem, a da ne izazovem sukob ili da je ne povrijedim? Staromodna baka

Oglas

Ksenijin odgovor: Ako je snaha stvarno dobra osoba, razumjet će vas

Draga Staromodna bako, skroz razumijem o čemu govorite. Ali za početak bih rekla da nema ništa staromodno u očekivanju dobrog odgoja. Dapače, to je nešto što je našem društvu potrebnije no ikada.

Nekulturno izražavanje je sve vidljivije kao nešto posve prihvaćeno i normalno. Nažalost, mladi su to od nekoga morali naučiti, a dovoljan je pogled na komentare na Facebooku iz kojih se vidi da je epidemija bezobzirnosti i nekulture zahvatila i starije generacije koje si vole umišljati da imaju “dobar kućni odgoj”.

Ono što osjećate nije beznačajno i može dugoročno utjecati na vaš odnos sa snahom i na to kakva ćete obitelj biti. Bez obzira na to koliko vam je draga, imate pravo izraziti svoje osjećaje i jasno joj reći što vam smeta. Naravno, na način koji neće izazvati nepotrebne tenzije unutar obitelji.

Vidim da ste mudra osoba i da ste neskloni naglim, nepromišljenim reakcijama. To je dobro polazište. Predlažem da započnete razgovor u trenutku kada ste obje opuštene i kad budete nasamo. Kažite joj nešto u stilu: “Znam da nisi svjesna koliko me određene riječi ponekad povrijede, ali htjela bih ti objasniti kako se osjećam kad ih koristiš, posebno pred drugima.”

Uvijek ljudima savjetujem da izbjegavaju napadati. Umjesto optužbe, kažite joj baš kako se osjećate. To bi trebalo smanjiti mogućnost da ona razgovor doživi kao napad na sebe. Ako vidite da je na pozitivan način prihvatila vaše riječi, možete joj spomenuti i biste željeli da i unuk nauči poštovati starije. Važno je da snaha shvati da ne dovodite u pitanje njezinu ljubav ili brižnost, već da želite da kao obitelj imate bolje i harmoničnije odnose.

Ako je snaha stvarno tako divna osoba kao što tvrdite, vjerujem da će razumjeti vaš stav i da će se nastojati prilagoditi. Možda neće biti lako odmah promijeniti tu odurnu naviku, ali uz vašu podršku i njezinu volju, moguće je napraviti korak u pravom smjeru. Pogotovo ako obje taj “preodgoj” prihvatite uz puno humora. Ksenija

Pišite Kseniji!

Želite li anonimno postaviti pitanje i posavjetovati se s našom kolumnisticom i životnom savjetnicom Ksenijom Habunek ili samo ispričati svoju priču i viđenje ove teme, možete to učiniti putem internetskog obrasca klikom na ovu poveznicu.

Ostala pitanja i Ksenijine odgovore potražite na ovoj poveznici.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.