Prati nas

Draga Ksenija

Razdor

Draga Ksenija: Sestra me želi silom isplatiti iz roditeljske kuće

Podjela imovine nakon smrti roditelja čest je kamen spoticanja između braće i sestara. Čitateljica pita našu kolumnisticu i životnu savjetnicu Kseniju Habunek što bi učinila na njenom mjestu. Naime, iako ne želi prodati svoj dio roditeljske kuće, sestra je prisiljava na isplatu.

Objavljeno

|

Podjela roditeljskih nekretnina često zavadi braću i sestre.
ilustracija: S. Bura/mj

Draga Ksenija, sestra je otkupila dijelove roditeljske kuće od naših dviju sestara. Sada me prisiljava da joj prodam svoj dio kako bi ona postala vlasnica cijele kuće, dvorišta, dva vrta i konobe. Ne želim prodati jer sam emotivno vezana za obiteljsku kuću.

Sestra ima stan u gradu koji bi, navodno, prepustila svojoj kćeri i njezinoj obitelji, dok bi se ona preselila u našu obiteljsku kuću. Predložila sam joj da uzmem konobu kao svoj dio, dok bih njoj prepustila četverosobni stan s kuhinjom jer želim i dalje dolaziti kući, koja je moj dom gdje sam odrasla. Kaže mi da joj kuća bez konobe ništa ne znači jer njezin muž treba konobu za svoje potrebe.

Htjela bih istaknuti da nas četiri sestre nikada nismo zajedno sjele za stol kako bismo se dogovorile. Isplatila je druge dvije sestre i mene ostavila za kraj pretpostavljajući da ću i ja pristati, a ja sam to odbila. Od tada trpim njezine verbalne napade i stalno sam pod stresom jer smatra da joj moram izaći u susret s obzirom na to da ima veću obitelj od mene. Muči me to što sestra misli da joj radim nekakav dišpet, a to nije istina. Kako bi ste se vi postavili u ovakvoj situaciji? Emotivno vezana

Oglas

Ksenijin odgovor: Procijenite što dobivate, a što gubite

Draga Emotivno vezana, odluka da ne prodate svoj dio roditeljske kuće potpuno je razumljiva, ali pozivam vas da razmislite o nekoliko ključnih pitanja koja vam mogu pomoći u donošenju konačne odluke. U ovakvoj situaciji često se miješaju prkos, razočaranje i legitimna želja za posjedovanjem dijela prošlosti.

Prvo, zapitajte se hoće li vam biti ugodno dolaziti na svoj grunt na kojem će vas sestra možda doživljavati uljezom. Hoće li vas to emocionalno iscrpiti na duže staze ili možete biti sretni i u takvim okolnostima? Hoćete li uopće dolaziti u tu konobu ili kuću i hoće li vam se ulaganje u održavanje te nekretnine isplatiti realno i emocionalno?

Također, razmislite o tome kakav stav o svemu imaju vaše sestre koje su ranije pristale na isplatu. Možda bi vam njihovo mišljenje moglo pomoći da sagledate cijelu situaciju iz druge perspektive. Postoji li možda neka druga mogućnost raspodjele imovine koja bi zadovoljila sve strane?

Pokušajte se istražiti radite li sve to zbog stvarne želje da zadržite dio roditeljske ostavštine ili možda zbog osjećaja povrijeđenosti jer ste stavljeni pred gotov čin. Možda se osjećate zanemareno ili izigrano. Važno je priznati te osjećaje sebi kako biste mogli donijeti najbolju odluku za sebe.

Kada si odgovorite na sva ta pitanja, moći ćete donijeti poštenu odluku o tome hoćete li prodati svoj dio ili ne. Ako zadržavanje konobe ili dijela kuće ima više prednosti nego nedostataka, obavezno zadržite.

U svakom slučaju, važno je napomenuti da ne vidimo način na koji bi vas sestra mogla natjerati na isplatu, ali vidimo mogućnost da bi takva situacija mogla trajno narušiti vaše odnose. Razmislite o medijaciji, mnoge obitelji je spasilo takvo rješavanje sporova. Odluka je na vama. Ksenija

Pišite Kseniji!

Želite li anonimno postaviti pitanje i posavjetovati se s našom kolumnisticom i životnom savjetnicom Ksenijom Habunek ili samo ispričati svoju priču i viđenje ove teme, možete to učiniti putem internetskog obrasca klikom na ovu poveznicu.

Ostala pitanja i Ksenijine odgovore potražite na ovoj poveznici.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.