Prati nas

Draga Ksenija

Mama i sin iz pakla

Draga Ksenija: Kći je uložila novac u zaručnikovu kuću, a on je zlostavlja

Iako je uložila puno novca u zajedničku kuću, čini se da to neće biti kućica iz snova. Jer mladu ženu zlostavljaju njen zaručnik i majka. Što joj savjetovati? Odgovara naša kolumnistica i životna savjetnica Ksenija Habunek.

Objavljeno

|

Mlada žena stoji ispred obiteljske kuće u zagrebačkom predgrađu, suočena s teškom životnom situacijom. Nakon što je uložila u zajednički dom sa zaručnikom, suočava se s njegovom ljubomorom i uvredama. Kako postupiti kada ljubavna veza postane toksična, a ulog u dom veliki?
ilustracija: S. Bura/dl

Draga Ksenija, ne volim miješati u ljubavne veze svojih kćeri, ali sada stvarno trebam savjet kako postupiti. Moja kći se odselila sa zaručnikom u kuću koju je on kupio, a zajedno je renoviraju. U posljednje vrijeme on pokazuje izrazitu ljubomoru i često je vrijeđa, izgovara strašne uvrede na njezin račun.

Njegovi roditelji žive u blizini. Njegova majka je posebno opsjednuta kontroliranjem svega što rade, posebno kada je riječ o mojoj kćeri, o čemu redovito izvještava sina. Kćeri je teško vratiti se kući jer je uložila dosta novca u tu kuću, a s njim je u vezi već duži niz godina. To je sve jako teško za nju. Što joj savjetovati? Bespomoćna majka

Draga Bespomoćna majko, mogu samo pretpostaviti koliko vam je teško gledati kćer kako prolazi kroz tu tešku situaciju. Osjećaj bespomoćnosti u takvim trenucima je vrlo bolan. Iz vašeg pisma čitam nekoliko ključnih činjenica.

Oglas

Odnos između vaše kćeri i njezinog zaručnika je narušen zbog njegove sve izraženije ljubomore i nasilničkog ponašanja. To je nešto preko čega vaša kći ne bi trebala preći, osim ako nije spremna dugoročno biti žrtvom. Ne ostavlja samo fizičko zlostavljanje teške posljedice. Njegova majka pri tome dodatno pogoršava situaciju, umjesto da čini sve kako bi mladi par bio sretan.

Ako mene pitate, razumna osoba može vašoj kćeri dati samo jedan savjet: Daj petama vjetra! Isto tako, razumna osoba to neće učiniti. Objasnit ću zašto. Svatko iole iskusniji zna da, kada se nalazite unutar takve veze, perspektive su opterećene nerealnim očekivanjima, emocionalnim ulozima i nadom da će stvari jednom biti bolje. I zato takve žrtve teško prihvaćaju savjet pa makar dolazio i od roditelja koji ih bezuvjetno vole.

Kao majka, možete joj pomoći jedino tako da joj pružite emocionalnu podršku kako bi pronašla snagu za suočavanje s problemom. Ne navaljujte. Najvažnije je da ste tu i da zna da ćete biti tu, što god da se dogodilo.

Vašoj kćeri teško je razmišljati o povratku kući nakon što je puno uložila u zajednički dom koji, očito je, neće postati kućica iz snova. No trebala bi si postaviti pitanje: Što je važnije, financijski gubitak ili mentalno i emocionalno zdravlje? Da se radi o mojoj kćeri, usmjerila bih je u traženje pravne pomoći kako bi si osigurala povrat uloženog novca. Neka to bude tek informativni razgovor koji će odraditi vama za dušu, neobavezno. Kad bude spremna.

Razgovor sa pravnikom mogao bi joj otvoriti i druge perspektive nužne da se izvuče iz veze u kojoj je zlostavljana i za koju misli da joj je jedina opcija. Najvažnije je da shvati da ima pravo na zdravu vezu u kojoj će biti poštovana. Niti jedan financijski ili emotivni ulog u kuću ne može opravdati toleriranje zlostavljanja. Ksenija

Pišite Kseniji!

Želite li anonimno postaviti pitanje i posavjetovati se s našom kolumnisticom i životnom savjetnicom Ksenijom Habunek ili samo ispričati svoju priču i viđenje ove teme, možete to učiniti putem internetskog obrasca klikom na ovu poveznicu.

Ostala pitanja i Ksenijine odgovore potražite na ovoj poveznici.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.