Prati nas

Povjerljivo

Deficitarna zanimanja

Defektologinju Mariju potjerali su u mirovinu, zaposlila se kao njegovateljica

Javljaju nam se brojni umirovljenici kojima, usprkos deficitarnosti struke, nije dopušteno odraditi godinu-dvije nakon dosizanja formalne dobi za umirovljenje. Nakon više medicinske sestre, donosimo priču umirovljene profesorice defektologije.

Objavljeno

|

Nakon umirovljenja, Marija, bivša defektologinja, prisiljena je raditi kao njegovateljica zbog nedostatka radnih mjesta u Hrvatskoj, unatoč velikoj potražnji za stručnjacima u obrazovnom sektoru.
ilustracija: S. Bura/mj

Iako Hrvatskoj, baš kao medicinskih sestara, nedostaje i defektologa, naša čitateljica Marija kaže da je ona nakon dobi za umirovljenje posao morala nastaviti kao njegovateljica. Potaknuta pričom više medicinske sestre kojoj nije dopušteno nastaviti raditi, ispričala nam je svoju priču.

“Neću reći ništa novo, ali priča gospođe Karle mi je poznata jer sam ju i sama iskusila. Kao defektologinja sam radila u osnovnom školama, u početku za cijelu županiju vukovarsko srijemsku, a potom za vinkovačko području”, govori nam gospođa Marija. Na kraju je, dodaje, radila deset godina u čak šest škola.

“To je bilo deficitarno zanimanje, a i danas je tako. Nakon ispunjavanja uvjeta za mirovinu zatražila sam nastavak rada, ali Ministarstvo obrazovanja je zaključilo da im nije potrebna takva struka, iako su škole vapile za pomoći jer je dobar dio djece sa teškoćama ostajao u redovnim školama”, navodi ova profesorica defektologije.

Oglas

Kako nije željela sjediti bez posla nakon umirovljenja, odlučila je promijeniti profesiju. Srećom, imala je “rezervno” zanimanje. “Nakon što me je Ministarstvo odbilo, demonstrativno sam otišla raditi u Njemačku kao njegovateljica, jer sam završila srednju i višu medicinsku školu.” U Njemačkoj se, kaže, zadržala puno desetljeće.

Danas ima 78 godina i još uvijek ima, dodaje, ponuda da radi kao njegovateljica. “Neka nitko više ne vjeruje tim glupim pričama o deficitu radnika, a ponajmanje o deficitarnim zanimanjima. Sve je to samo priča za javnost. Umjetno stvaranje potreba za nekim djelatnostima proizvodi korupciju, jer onda poslodavac ispod žita naplaćuje svako radno mjesto. Toliko nezaposlenih vapi za radnim mjestom a ministarstva jednostavno kažu, ne trebamo vas”, iznosi svoje viđenje problema naša čitateljica.

Usprkos svemu, sindikati u obrazovanju poručuju da je puno učenika u sustavu bez odgovarajuće pomoći i skrbi te da u školama nedostaje stručnjaka edukacijsko-rehabilitacijskog profila kao što su logopedi, socijalni pedagozi i defektolozi.

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.