Prati nas

Mozaik

Za vaše dobro

Cijeli život gomilate stvari? 10 savjeta kako ih se riješiti (i prodisati)

Kad je naš dom uredan, koristi su jednake kao kod osobne higijene. Malo reda može napraviti veliku razliku u našem mentalnom zdravlju, smanjujući stres i razinu anksioznosti. U čistom okruženju smo opušteniji i produktivniji, osjećamo sretnije, bezbrižnije i radije pozivamo prijatelje.

Objavljeno

|

Okružite se samo onim što je jednostavno, organizirano i neophodno za vaš dom, što doprinosi miru i redu u vašem životu. Naučite kako se riješiti nereda i kaosa, korak po korak, koristeći metode poput pravila jedne godine, četiri kutije, i malih dnevnih ciljeva. Postignite čistu kuću i mir u glavi.
ilustracija: S. Bura/dl

Okružiti se samo jednostavnim, organiziranim, osnovnim stvarima koje trebamo, znači mir i red u našem domu. Posljedično, to pomaže poboljšanju našeg cjelokupnog blagostanja. Uključujući više mira i reda u glavi. Ali kako se riješiti nereda i kaosa koji nas okružuje? Od kuda krenuti i kako doći do cilja?

Krenite malim koracima

Teško je krenuti kad od drveća ne vidite šumu. Krenite polako, doslovno s jednom ladicom ili policom. Do Nove godine ćete već biti pri kraju. Vjerujte nam, kad završite i s najmanjim dijelom kuće ili stana, bit ćete motivirani nastaviti dalje.

Uvijek mislite na cilj

Idite korak po korak, a najveći poticaj bit će vam konačni cilj – čista kuća bez stvari koje vas samo opterećuju i crpe vam energiju. Mali ciljevi koje si zadajete u danu neka uvijek budu lako ostvarivi, oni će vas tjerati da ostanete usredotočeni bilo da je riječ o raščišćavanju određene sobe ili smanjenju nagomilanih ukrasa po kući.

Oglas

Koristite metodu četiri kutije

Označite četiri kutije i na njih napišite: ‘Zadržati’, ‘Donirati’, ‘Prodati’ i ‘Baciti’. Kako vam predmeti dođu u ruke, tako ih stavljajte u odgovarajuću kutiju. Na ovaj način ćete si iznimno olakšati donošenje odluka.

Slijedite pravilo jedne godine

Ako nešto niste koristili u posljednjih godinu dana, velike su šanse da vam to ne treba. Donirajte, prodajte ili bacite.

Potražite pomoć

Kod nas baš i nije uobičajeno zvati profesionalne organizatore doma, ali ako mislite da ne možete sami, možete platiti nekoj pouzdanoj osobi da van pomogne. Ili obećajte džeparac unuci, nekome od nećaka, susjeda, gerontodomaćici ako je imate. Oni vam mogu biti moralna podrška, olakšati vam donošenje odluka i čišćenje učiniti zabavnijim.

Pa-pa duplićima

Zadržite samo jedan primjerak od svake vrste predmeta jer ne trebate 17 vaza. Gomila predmeta koji služe istoj svrsi nepotrebno zatrpavaju vaš prostor.

Napravite raspored raščišćavanja

Odredite redovite termine za raščišćavanje. Fiksne, neodgodive. Ako idete malim koracima, to može biti i pola sata dnevno, možda u točno određenim danima u tjednu kad imate najmanje obaveza.

Prijeđite na digitalno

Skenirajte sve važne dokumente i pohranite ih u digitalnom formatu. Smanjiti ćete ogromnu količinu papira, a one koji vam ostanu lakše ćete složiti i pretraživati.

Jedno unutra, drugo van

Za svaki novi predmet koji nabavite, obvežite se da ćete izbaciti jedan stari. Ovo osigurava zdravu ravnotežu i sprječava da novi predmeti već za nekoliko mjeseci počnu stvarati novi nered.

Emocionalno se odvojite od stvari

Razmislite o svojim nagomilanim stvarima, jeste li se vezali za njih, a ničemu ne služe osim neredu? Mislite da čuvate uspomene, a zapravo vas nered samo uznemiruje. Ako se emocionalno odvojite od predmeta, moći ćete donijeti racionalne i osviještene odluke o tome što baciti, a što zadržati. Krenite odmah!

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.