Prati nas

Povjerljivo

Ususret 13. mirovini

Božica: ‘Gladna sam i patim nakon 34 godine rada, zašto Vlada zaslužuje tolike plaće?

Zašto umirovljenici moraju čekati mjesecima, pa i godinama, na simboličnu naknadu u vidu 13. mirovine dok se plaće državnim dužnosnicima mogu podignuti skoro pa odmah, zanima našu čitateljicu. Povod je najava pokretanja zakonodavne procedure oko isplate 13. mirovine.

Objavljeno

|

Božica je stručnjakinja s 34 godine radnog iskustva, koja se bori s niskom mirovinom i nepravdom u sustavu. Saznajte više o njenoj priči, izazovima i stavovima prema aktualnim društvenim pitanjima.
Ilustracija: S. Bura/mj

Svakoga dana javljaju nam se hrvatski umirovljenici koji svjedoče o mizernim mirovinama koje im ne pokrivaju ni osnovne životne troškove. Nije ih razveselilo ni uvjeravanje državnog tajnika iz Ministarstva mirovinskog sustava, Ivana Viduša (HDZ), da Vlada RH posve ozbiljno kreće u realizaciju obećanja o 13. mirovini.

Kada će na račune umirovljenika sjesti prva 13. mirovina? “Zaista ćemo pokušati što prije odgovoriti na ta pitanja, ali kažem, prerano je za reći. Naravno, to ovisi o modelu, kako će izgledati i koliko će on koštati”, kazao je Viduš za RTL i izazvao val negodovanja naših čitatelja.

“Imam 59 godina i živim s 320 eura mirovine. Trebam li reći koliko imam za hranu i lijekove? Nemam dovoljno, i ovo je patnja i glad nakon odrađenih 34 godine rada”, piše nam umirovljenica Božica nezadovoljna nepostojanjem egzaktnih rokova u kojima će 13. mirovina završiti u saborskoj proceduri.

Oglas

“Ne žuri im se. Kažu da moraju paziti može li državni proračun podnijeti kada smo mi u pitanju, ali kada je u pitanju povećanje njihovih plaća, ne treba ni zakonska procedura ni briga o tome može li to državni proračun podnijeti”, nastavlja Božica nezadovoljna nedavnim enormnim povećanjem osnovica plaća državnih dužnosnika.

“Neka mi gladujemo. Možda im se posreći pa nas velik broj umre do tada. Mi ne bismo trpjeli poniženja, a njima bi bilo za još veće plaće. Sram ih bilo! Koliko imaju radnog staža da su sebi toliko povisili plaće? I mi smo zaradili svoje mirovine, ali one se ne vrednuju niti cijene kao njihov rad. Zašto? Zašto oni zaslužuju tolike plaće?” pita rezignirano Božica.

Zašto se 13. mirovina ne isplati odmah?

Umirovljeničke udruge inzistiraju da se 13. mirovina “zacementira” zakonodavnom procedurom kako ne bi ovisila o volji vladajuće garniture poput jednokratnih naknada koje su isplaćivane kao energetski ili inflacijski dodaci. Zaista, malo je vjerojatno da će se 13. mirovina isplatiti do kraja ove godine, no Vladu RH ništa ne sprječava da isplati božićnicu ili neki sličan dodatak dok 13. mirovina ne postane zakonom zagarantirano pravo.

Kolika će biti 13. mirovina?

Podsjetimo, u ranijim pregovorima unutar Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe, Sindikat umirovljenika Hrvatske (SUH) zahtijevao je da se 13. mirovina odredi prema godinama staža na način da se svaka godina pomnoži s minimalno deset eura. Vladajući, poslani su tada signali, mogu pristati na svega pet eura u prvoj godini uz najavu povećanja u svakoj idućoj godini.

Kako je točno državni tajnik Viduš najavio 13 mirovinu i kada bi ona mogla stići, pročitajte na ovoj poveznici.

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.