Prati nas

Povjerljivo

Promišljanje naglas

Antica: ‘S 58 sam bila još atraktivna, sa 68 sam starica. To mi teško pada’

Posljednjih deset godina čini joj se, priča nam gospođa Antica, kao da je prošlo za tren, a donijelo joj je više promjena u psihofizičkom smislu nego bilo koja druga dekada. Još jučer se, kaže nam, osjećala takoreći mladom, a danas se vidi – staricom.

Objavljeno

|

Kako se priviknuti i prilagoditi procesu starenja?
ilustracija: S. Bura/mj

“Ne znam za druge, ali meni je teško prihvatiti da sam ostarjela preko noći. Prije samo deset godina još sam se osjećala izvrsno, atraktivno, bila sam zdrava i zadovoljna sobom, mogla sam preskakati uže”, odgovara nam gospođa Antica na pitanje kako gleda na starenje.

“Deset je godina relativno kratko razdoblje, a ja sam se promijenila u staricu iako sam aktivna i ima me posvuda. No, sporija sam. Tijelo mi se promijenilo, koža se objesila. Lice se naboralo, imam bolesnu štitnjaču pa je to kumovalo još i slabljenju moje kose. Izgledam si grozno, ne smijem se ni pogledati u ogledalo. Dok se ne gledam, imam sliku o sebi od prije najmanje deset godina. Tek kad se vidim na fotografijama, zabezeknem se. Ne prepoznajem ženu u odrazu”, iznosi svoje misli.

“Moj muž stari sporije”

“Odjednom po gradu zapažam stare ljude oko sebe i osjećam tu neku empatiju prema njima. Sada priskočim svakom starijem čovjeku u trgovini, na ulici, ako vidim da treba moju pomoć. Ponekad kad idem kroz park sjednem kraj nekog od 80 ili 90 godina i popričam s njim. Nikada to nisam radila. Kao da mi se otvorio novi svijet. A zapravo sam se ja promijenila. Gledanje prema sedamdesetima me promijenilo”, niže rečenice gospođa Antica.

Oglas

Kako priznaje, nema više volje za velika društva i okupljanja. “Moj suprug kao da stari sporije. I muškarci općenito, svi koje znam duže ostaju nekako isti, barem u fizičkom smislu. K tome moj muž još želi ići na svako događanje u gradu, a meni se neće, osjećam se bezvoljno i imam poriv da moram promijeniti stil odijevanja.”

“Sva nikakva”

“Malo sam i skratila kosu, sad mi je najkraća u 40 godina. Prije nisam bila očajna, sada mi je neugodno izaći ako se ne stignem ofarbati. Ne znam je li do mene, ili je i drugim ženama u mojim godinama tako, ali baš sam zadnjih godinu ili dvije sva nikakva, nezadovoljna, potrošena. Ili, kako sam počela govoriti za sebe, stara”, govorila nam je gospođa Antica iskreno o vlastitom doživljaju starenje koje dijele mnoge žene, iako o tome nerado govore.

Što možemo učiniti da bismo se osjećali bolje?

Psiholozi savjetuju nekoliko stvari koje, posebice ženama, pomažu nositi se s promjenama koje starenje donosi. Prvenstveno, nužno je prihvatiti da se stvari mijenjaju. Starenje je prirodan dio života i svi prolazimo kroz fizičke promjene. Dobro je da se naša sugovornica već dobrim dijelom fokusirala na pozitivne aspekte starenja, poput povećane empatije.

U svemu ne treba zaboraviti da održavanje zdravih navika može poboljšati kvalitetu života. Dobra prehrana i tjelesna aktivnost ključ su kvalitetnog starenja, uz redovne liječničke kontrole, dakako. Dapače, na ovaj se način mogu ublažiti i usporiti neki znaci starenja.

Fizički izgled se mijenja, ali unutarnja ljepota, karakter i osobnost ostaju. Važno je raditi na tome da se dobro osjećamo iznutra jer se to održava na vanjski izgled. Nužno je posvetiti se hobijima koji nas ispunjavaju, kreativnosti ili volontiranju, ako u tomu možemo pronaći zadovoljstvo.

Otvoreno razgovarati s partnerom i prijateljima o promjenama kroz koje prolazimo je ljekovito, pogotovo jer se na taj način dolazi do spoznaje da isti problemi muče brojne ljude oko nas. Uvijek možemo posegnuti i za osvježavanjem izgleda koji, mnoge će žene reći, dođe kao mala terapija.

Što se osjećaja bezvoljnosti i nezadovoljstva tiče, oni mogu biti dio procesa starenja. No ako taj osjećaj postane dominantan i stalno prisutan problem, valjalo bi porazgovarati s terapeutom ili savjetnikom. Ponekad je potrebno malo dodatne podrške kako bismo se ponovno osjećali kao stari mi, ako ne i bolje.

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.