Prati nas

Vijesti

Život oko nas

Životinje pate zbog vrućina, ovako im možete pomoći

Temperature će do petka doseći 40°C. U vrtovima i na okućnicama postavite posude s vodom za divlje životinje. Svakodnevno čistite posude i izbjegavajte davanje mlijeka ježevima.

Objavljeno

|

Ovoga tjedna suočavamo se s ekstremnim vrućinama, s temperaturama do 40°C. Pomozite lokalnoj divljini u svom vrtu postavljanjem posuda s vodom za ptice, ježeve i druge životinje.
ilustracija: S. Bura/mj

Ovoga tjedna suočavamo se s ekstremnim vremenskim uvjetima, a vrhunac toplinskog vala predviđa se za petak. Prema prognozama, temperature će se u središnjoj Hrvatskoj do petka popeti do 40 Celzijevih stupnjeva.

Ovakva situacija malo koga iznenađuje, s obzirom na klimatske promjene. No, osim što štitimo svoje zdravlje, odgovorni smo i za živi svijet koji nas okružuje i bez kojega ne bismo ni sami postojali. Vaše okućnice, vrtovi pa čak i terase, stanište su divljih životinja koje trebaju vašu pomoć.

Osigurajte im vodu

Ukratko, postavite posude s pitkom vodom u vrtovima ili vanjskim prostorima kako bi pomogli lokalnoj divljini nositi se s visokim temperaturama. Jer ptice, ježevi, miševi, žabe i ostali stanovnici vašeg vanjskog prostora nemaju klimatizacijski uređaj.

Oglas

Razmislite o postavljanju plitkih posuda s par centimetara vode u kojima će se kupati ptice, iz kojih će piti ježevi, a služit će i kao pojilište za pčele i bumbare. Mislite i na lisice i na srne, ako ih na vašem području ima. Posude svakodnevno isperite i napunite svježom vodom.

Posebno se treba paziti na dubinu posuda, kako se životinje ne bi utopile u njima, ali i kako bi lako mogle ući i izaći iz njih. Neka posude budu od svijetlog materijala koji se neće grijati na suncu, a najbolje ih je postaviti u hlad. Kada je riječ o pticama, sitnim sisavcima i pčelama, možete se poslužiti i starim porculanskim tanjurima.

Što se ježeva tiče, cijenit će i vodu i mačju hranu koju im možete ostaviti u plitkim posudama. Nikada im nemojte ostavljati mlijeko, budući da im laktoza uzrokuje probavne smetnje i slabljenje organizma, pogotovo u periodima ekstremnih vrućina.

Pazite na životinje koje su se sklonile u travu i granje

Ako u vrtu imate hrpe granja i suhe trave koje namjeravate zapaliti, odustanite. Paljenje vatre na otvorenom nije mudra ideja, nije trenutno dopušteno, a postoje i puno kvalitetniji i ekološki prihvatljivi načini zbrinjavanja biljne mase. Kompostiranje je jedan od njih. No ako ste baš naumili to učiniti, provjerite je li ispod hrpe granja ježevo gnijezdo ili stan neke druge životinje.

Također, po ekstremnim vrućinama nije uputno kositi travu zbog same trave. No poželite li uključiti kosilicu, provjerite ima li životinja u visokoj travi. Ježevi, žabe i ostale životinje često će upravo u travi potražiti zaklon od vrućine, budući da zelena trava zbog transpiracije izaziva efekt hlađenja.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.