Prati nas

Povjerljivo

liste čekanja

‘Zdravstvo nam je u komi, reći ću vam točno koliko se čeka operacija mrene’

Umirovljenik Josip (75) iz Primorsko-goranske županije ispričao nam je da je po prvi put na svojoj koži osjetio što znače liste čekanja po hrvatskim zdravstvenim ustanovama. Opisao nam je da će od prvog pregleda (kojeg je platio privatno kako bi ubrza proces) pa do operacije očne mrene, proći točno godina i pol.

Objavljeno

|

Koliko se čeka na operaciju mrene?
foto: Sandro Bura

Pita se gospodin Josip, kaže nam u razgovoru, što bi bilo da ima neki ozbiljniji zdravstveni problem, kad je uvidio da su liste čekanja po bolnicama nevjerojatno duge.

“Shvatio sam da sam veliki sretnik što do sada nisam trebao liječnika pa nisam znao kolike su doista liste čekanja, kao ni općenito što se događa po bolničkim čekaonicama. Sada ću vam iskreno ispričati kako teče moja agonija od prvog pregleda do operacije sive mrene koja me tek čeka”, govori nam.

Najprije je, kaže, razgovarao s prijateljima i povjerio im da više ne vidi dobro. “Odmah su mi svi rekli neka ni ne pokušavam dobiti termin za prvi pregled, jer se predugo čeka. Savjetovali su me neka si platim privatno tih 30 eura koliko pregled košta. Poslušao sam ih, a sa mnom je išla i supruga koja se također žali na vid. Odmah smo došli na red, i potvrđeno nam je da oboje imamo mrenu. Ja na jedno oko vidim 60 posto, a na drugo svega 40 posto. Slično je i kod supruge.”

Oglas

18 mjeseci agonije i to uz prvi pregled privatno!

“Na privatnom pregledu sugerirali su nam i izradu naočala, na što smo pristali. Sve skupa, pregled, okviri i stakla koštali su nas nešto 200 eura, bez luksuznih okvira, da se razumijemo. Nama je to bio veliki uteg, ali u redu, pomirili smo se s tim. Također su nam dali nalaze i rekli da se sada moramo ići naručiti na pregled u bolnici isključivo za mrenu. Bez tog pregleda u bolnici ne bi mogli ići na operaciju preko zdravstvenog osiguranja”, povjerava nam.

Prvi pregled kod privatnika odradili su u 10. mjesecu 2023. Odmah su tražili termin za bolnički pregled u Rijeci, a dobili su ga tek u lipnju 2024. “Evo, prošli mjesec obavili smo i taj pregled. Rečeno nam je da moramo na operaciju, te da će nam naknadno poslati termin. Zanijemio sam kad su nam javili da je operacija zakazana za sredinu ožujka 2025. godine”, doznajemo. Kako kaže, to je ukupno 18 mjeseci čekanja, ali samo zato što su prvi pregled platilo privatno. Inače bi to bilo i dvije godine.

Znali su, kaže, da se dugo čeka, ali kad čovjek osjeti na svojoj koži, ne može vjerovati svojim očima i dvaput, triput provjerava je li dobro vidio datum.

Privatna umirovljenicima preskupo

“Neki nam sugeriraju da si platimo i spasimo se čekanja, ali nemamo toliko novaca. Cijene idu od nekih 1.500 eura naviše, ovisno o metodi. A nas je dvoje. Ne možemo si to priuštiti. Odlučili smo da ćemo ići regularnim putem, ipak se od mrene ne umire. Pa ipak, i mrena je svojevrsni hendikep. Često sam za volanom, i to vozim na duge relacije. Dakle, godinu i pol koliko sve skupa treba do operacije trebao bi se takoreći odreći vožnje auta, a to mi je nezamislivo”, kaže.

“Vozim na preglede jer supruga i ja ne živimo blizu liječnika. Povremeno ljeti vozim unučad na more i s mora, trgovina mi nije blizu, a išao bi čovjek i na neki izlet. Dakle, ni čekanje za operaciju mrene nije problem na koji se treba nasmijati u stilu: Nije to ništa. Kvaliteta života se čovjeku također sroza. A tek ne m mogu zamisliti, i ne daj mi Bože, da imam neku bolest od koje takoreći na dnevnoj bazi ovisiš o doktoru. Strašno”, govori nam.

Sve previše košta

Potom kaže da je prosječnom hrvatskom umirovljeniku sve skupo. “Košta nas kuća, košta nas zdravlje, košta nas benzin, košta i hrana. S 950 eura, vjerujte mi, nas dvoje jako pazimo kako ćemo ih rastegnuti. Sada treba platiti i drva, nema kraja, uvijek još nešto iskrsne što nije goli život. Svaki dan se pitam je li moguće da se u ovoj državi ne možemo posložiti i dovesti ljude barem na nivo dostojanstva. Mislim tu na dostojanstvene iznose mirovina, a potom i na uvođenje reda po institucijama, konkretno evo sada zdravstva koje nam je u komi”, zaključuje naš razgovor gospodin Josip.

Jeste li se nedavno narućivali na neki pregled? Kad ste dobili termin?

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.