Prati nas

Mozaik

Dug put do diplome

Zamjerate saborskoj zastupnici dugo studiranje? Možda će vas i ovo zanimati

Ako u ‘stvarnom životu’ pazite da ne ispadnete licemjerni zlobnik, onda biste na to trebali paziti i u virtualnom svijetu, savjetuje naša stručnjakinja za lijepo ponašanje Beba Mušicki.

Objavljeno

|

Sandra Benčić, prijedlog za umirovljenike
Sandra Benčić (scr: Youtube)

Društvene mreže su divan izum! Omogućuju nam da ostanemo u kontaktu s prijateljima i poznanicima koji žive na drugom kraju svijeta, da se oko zajedničkih tema povezujemo s potpunim strancima i da svi zajedno stvaramo zajednicu kroz koju možemo učiti i zabavljati se.

Ali kao i većina stvari na ovome svijetu, i društvene mreže imaju svoju tamnu stranu, a ona se ponajprije očituje u tome što si neki ljudi, možda ohrabreni varljivom anonimnošću na internetu, odlučuju dati oduška i iznijeti svoje upitne stavove ili liječiti frustracije vrijeđanjem drugih, što si u stvarnom svijetu ipak ne dopuštaju jer bi naišli na osudu.

No na društvenim mrežama je dopušteno. Barem tako misle. Primjera je bezbroj i sigurno ste ih uočili. Najneobičnije je kad zapazite osobu, koju poznajete iz stvarnog svijeta kao brižnu majku, baku ili susjedu koja voli cvijeće i redovno ide u crkvu, kako na društvenim mrežama prosipa žuč, vrijeđa neistomišljenike i ponaša se posve neprimjereno.

Oglas

Također, čest je slučaj da ljudi zamjeraju drugima nešto što nije njihova stvar, što nemaju pravo zamjerati ili što i nije za zamjeriti.

Posljednji primjer je s Facebook stranice našeg portala Moje vrijeme.

Naime, na objavu o prijedlogu saborske zastupnice Marija Selak Raspudić da se visokoobrazovanim osobama na kraju radnog vijeka u radni staž dodaju i godine studiranja jer kasnije ulaze na tržište rada i kasnije zasnivaju stalni radni odnos – a upravo su visokoobrazovane osobe, kako je rekla, ‘motor društva i inicijator inovacija i pozitivnih promjena’, u komentarima se odmah našlo onih koji su brže-bolje pohitali spomenuti saborsku zastupnicu Sandru Benčić koja je dugo studirala jer je uz fakultet i radila. Točnije, fakultet je u jednom trenutku prekinula zbog posla, no onda mu se vratila i završila ga.

‘Benčićka onda može odmah u mirovinu’ – napisala je jedna komentatorica, a druga se s njom odmah složila također spočitavajući zastupnici predug studentski staž.

Međutim, pomoću dva klika i javno dostupnih podataka na Facebook profilu, doznali smo da Sandru Benčić i njezin završeni Pravni fakultet ismijavaju gospođa koje su, u najboljem slučaju, završile tek srednju školu. Bi li si takav razgovor dopustile u stvarnom životu? Vjerojatno ne bi jer bi ih sugovornik smjesta upozorio na licemjerje.

Također, isti oni koji ismijavaju zastupnicu koja je uz studiranje radila, rado će zamjeriti nekome drugome – Plenkoviću i Milanoviću, recimo – što su odrastali sa ‘srebrnom žlicom u ustima’ i nisu uz faks morali raditi jer dolaze iz imućnih obitelji.

Na društvenim mrežama trebala bi vrijediti ista pravila kao i u stvarnom životu, jer društvene mreže i jesu stvaran život – samo što su na internetu.

Mentalna higijena trebala bi biti jednako važna kao i osobna, fizička higijena, pa kao što (nadamo se) ne hodamo okolo i bacamo smeće ili pljujemo po cesti, ne bismo trebali pljuvati niti po virtualnom prostoru – a onda se čudom čuditi što svijet nije ljubaznije mjesto.

Ako u ‘stvarnom životu’ pazite da ne ispadnete licemjerni zlobnik, onda biste na to trebali paziti i u virtualnom svijetu.

Ako ništa drugo, to su jednostavno pravila lijepog ponašanja.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.